Vilken fot & ankel (över eller under) pronation

Last Updated on

 Pronation är fotens inåtgående rörelse när den rullar för att diffundera markens kontaktkraft när du kör. Foten rullar inåt ca 15%, kommer i full kontakt med marken och kan stödja din kroppsvikt utan några problem. Pronation är viktigt för korrekt stötdämpning, och det hjälper dig att trycka jämnt ut från fotens framsida.
 
Även om pronation är en naturlig progression av foten, kan storleken på en persons båge påverka dess förmåga att rulla, vilket orsakar antingen över eller under pronation. Om du har en normal båge är du sannolikt en vanlig pronator, vilket betyder att du gör satsningar i en stabilitetssko som erbjuder måttlig pronationskontroll. Människor med plana fötter är normalt överpronerade, de mår bra i en rörelseskontroll som kontrollerar pronationsnivåer. Människor med höga bågar typiskt under pronate, så de gör bäst i en naturlig-kuddad sko som uppmuntrar till mer naturlig fotrörelse.
 

 
Normal pronation
Den yttre delen av hälen gör ett första kontrakt med marken. Foten rullar inåt cirka femton procent, kommer i full kontakt med marken och kan stödja din kroppsvikt utan problem. Den rullande in i foten optimerar fördelar kraftens påverkan. Denna rörelse kallas "pronation", och det är kritiskt för mer pro-stötdämpning i slutet av gångcykeln, du trycker av jämnt från fotens framsida.
 
 Överpronation
Som med den normala pronationsekvensen gör utsidan av hälen den ursprungliga markkontakten. Men foten rullar inåt mer än modellen femton procent, som beskrivs som överpronation. Det betyder att foten och fotleden har svårigheter att stabilisera kroppen, och chock absorberas inte så effektivt. Vid slutet av gångcykeln trycker fotens främre del av marken främst med hjälp av storågen och andra tånen, som då måste göra allt arbete.
 
Förhindra överkörningsskador
Overpronation orsakar extra stress och täthet i musklerna, så gör lite extra stretching. Överdriven rörelse av foten kan orsaka calluses, bunions , löparens knä, Achilles tendinit och plantar fasciit .
Om du är en overpronator finns det några saker du kan göra för att hitta rätt skor för dina fötter.
 
Bär skor med rak eller halvböjd sista
Leta efter rörelsekontroll eller balansskor med fasta måttsålar med flera densiteter och externa kontrollfunktioner som begränsar pronation
Använd över diskens ortopediska eller bågstöd.
 
 Underpronation (Supination)
Underpronation (eller supination) är den otillräckliga inåtgående rollen av foten efter landning. Återigen har utsidan av hälen initial kontakt med marken. Men fotens inåtgående rörelse förekommer i mindre än femton procent (det vill säga, det finns mindre rullande än för dem med normala eller plana fötter). Därför koncentreras kraften på ett mindre område av foten (utsidan) och fördelas inte så effektivt. I push-off-fas görs det mesta av arbetet med de mindre tåren på utsidan av foten.
 
Overpronation lägger extra stress på foten, vilket kan leda till iliotibialbandsyndrom, plantar fasciit och Achilles tendinit. Underpronation kommer att utlösa den yttre kanten av löparskor att ha på sig tidigare. För att se om dina skor är ojämnt slitna. Placera dem på en plan yta. Om de lutar utåt är supination orsaken. Människor med höga bågar och snäva Achillessäner tenderar att vara supinatorer.
 

Anatomy of the Foot


 
Förhindra underpronationskador.
Supinatorer bör göra ytterligare sträckning för kalvarna, hamstrings, quads och iliotibialband. Att bära rätt skor och ersätta slitna skor hjälper till att undvika skador. Om du är en pronator, här är några idéer som hjälper till att hitta skorna för dina fötter.
 
Använd skor med kurvor för att tillåta pronation.
Hitta lättviktiga träskor. Eftersom de ger dig mer fotrörelse.
Se till att skorna har flexibilitet på skosens mediala inner sida.
 

 

What is Plantar Fasciitis or Runner’s Sole


 
& Nbsp;

Health Life Media Team

Lämna ett svar