Vad är tandimplantat

Last Updated on

 Om du är själv- medvetna på grund av att du saknar tänder, eller om du har på sig proteser som är besvärliga eller vill förbättra din tandstruktur bör du prata med din tandläkare för att se om tandimplantat kan gynna dig.
 
Tandimplantat är ett vanligt och praktiskt sätt att ersätta förlorade tänder och är avsedda att smälta in med resten av dina tänder. Implantat kan vara ett utmärkt långsiktigt alternativ för att få tillbaka ditt leende. Utveckling och användning av tandimplantat är en av de mest betydande framstegen inom modern tandvård som återspeglar de senaste 40 åren. Tandimplantat består av titan och andra ämnen som är behagliga med människokroppen. De är knölar som är kirurgiskt placerade i nedre eller övre käften, där de tjänar som ett fast ankar för ersättningständer.
 


               

 • Flertalet patienter tror att tandimplantat är en stabil, säker och fungerande ersättning för naturliga tänder.Det finns oftast tre faser för att få ett tandimplantat:
  Först installerar tandläkaren implantatet kirurgiskt implantatet i käftbenet. Din tandläkare kan föreslå en kost av kall, mjuk mat och varm soppa under hela läkningsprocessen.


& Nbsp;

               

 • Vidare återkommer benet som omger implantatet i en process som kallas osseointegration.Benet är det som gör ett implantat så robust som det växer runt stelnar placeringen som håller den i position. Osseointegration innebär att "kombinera med benet" och kräver tid att göra det. Vissa patienter kan behöva vänta någon gång innan implantatet är fullt integrerat, vilket kan vara upp till flera månader innan ersättningstanden kommer att fästas på implantatet. Andra patienter kan ha alla sina implantat och ersättningständer placerade i munnen alla i ett besök.


& Nbsp;

               

 • Slutligen blir det dags för placering av den konstgjorda tanden / tänderna.För ett individuellt tandimplantat kommer din tandläkare att skräddarsy - skapa en ny tand för dig, kallad tandkrona. Kronan kommer att formas baserat på ram, storlek, färg och passform, och kommer att vara sammansatt för att blanda med dina andra tänder. Om du ersätter mer än en enda tand med ett artificiellt implantat, kommer personliga broar eller proteser att produceras för att passa din munform och dina implantat. Eftersom ersättningständer kan ta flera veckor att utvecklas kan din tandläkare ge dig en tillfällig krona, protes eller bro för att hjälpa dig att prata och äta `regelbundet tills permanent ersättning är skapad.
  Om du tror att tandimplantat kan vara för dig, är det en bra idé att diskutera det med din tandläkare först försiktigt. Om du är generellt frisk kan den här lösningen vara ett beslut för dig. Faktum är att din hälsa är mer avgörande än din ålder. Du kan bli medicinsk bedömd av en läkare innan någon planeras med implantatoperationen.


Kroniska sjukdomar, som leukemi och diabetes, kan hindra läkning efter operation. Patienter med dessa problem kan inte vara lämpliga kandidater för tandimplantat. Att använda tobak kan också hindra läkning.
 
Människor som har tappat tänder kan bli för självmedvetna att prata eller le. Dessutom kan bitande oregelbundenheter som orsakas av tandförlust skada ätvanor, vilket leder till följande hälsoproblem som undernäring.
 
Genom att ersätta saknade tandrotsar ger tandimplantat människor den hållbarhet och stabilitet som behövs för att äta alla de livsmedel de älskar, utan att kramas för att tugga. Dessutom bidrar de till att stimulera och kontrollera käftbenet, förhindra benförlust och bidra till att bevara ansiktsegenskaper.
 
Tandförlust
Typer av tandimplantat
 
Tänderna är förlorade på grund av:
 
Tandförfall
För mycket slitage
Rotfel
Trauma mot munnen (tandskada)
Gumsjukdom (periodontit)
Medfödda funktionshinder
 

What is Gingivitis? (periodontal disease)


 
Consultation
Ett möte med din tandläkare, tandläkare, tandläkare och prosthodontist krävs för att avgöra om implantat är lämpligt för dig. Under denna tid kommer din tandläkare noggrant att inspektera dina tänder och tandkött och utvärdera bentäthet och kvantitet. Detta kan innefatta röntgenbilder och datortomografi (CT-skanningar) för att garantera att det finns tillräcklig benbildning för att placera implantatet (implantaten) och att bestämma exakt var de ska ställas in.
 
Baserat på villkoret för dina orala vävnader, personliga vanor och munhygien och ansvaret för att följa efterbehandlingsanvisningarna, kommer din tandläkare att instruera dig om den lämpligaste behandlingsplanen. Vissa patienter med otillräcklig ben- eller tandköttsvävnad behöver ben- eller mjukvävnadstransplantat och användning av implantat med liten diameter (även kallad miniimplantat).
 
Baserat på dina omständigheter kommer din tandläkare att vägleda dig hur länge den fullständiga behandlingsprocessen tar, hur många möten som behövs och vad du kan förvänta dig efter varje procedur. Under samrådet kommer också alternativ för lokalbedövning (för att döma de drabbade och omgivande områdena) och sederingstandvård, om det behövs, också att behandlas. Den beräknade kostnaden för dina tandimplantat kommer också att ses över under detta möte. Kostnaderna kan avvika betydligt beroende på vilken typ av behandling du väljer (bland annat).
 
Innan behandling
Eventuella underliggande hälsoproblem måste först hanteras innan implantation kan övervägas. Vanliga problem som tandköttssjukdomar och tandfall kan minska effekten av behandlingen.
 
Om du är rökare, kommer din tandläkare starkt att sluta, eftersom rökare står inför en högre risk för misslyckande än icke-rökare. Rökning kan påverka osseointegrationen, processen med vilken ett tandimplantat ankar till käftbenet.
 
När din tandläkare anser din mun tillräckligt väl för operation kan din behandlingsplan börja.
 
Placera ditt implantat (er) - Förfarandet
Dagens tandimplantat restaureringar är väsentligen imperceptible från andra tänder. Denna utseende och textur stöds delvis av den funktionella och strukturella kopplingen mellan implantatet och levande benet. Förfarandet uppnås generellt på en enda tidpunkt men kräver också en period av osseointegration.
 
Osseointegration är den metod som implantatet fäster vid käftbenet. Ett osseointegrerat implantat kan behöva var som helst mellan tre och sex månader för att säkra och läka, på den här tiden skulle din tandläkare avsluta proceduren genom att sätta in en kronåterställning. Om osseointegration inte händer, kommer implantatet inte att hålla.
 
Tandimplantation, som genomförs för att ersätta saknade tänder, kan göras när som helst efter ungdomar eller när bentillväxt är färdig. Vissa medicinska tillstånd, såsom diabetes med aktiv cancer eller periodontal sjukdom, kan behöva ytterligare behandling innan förfarandet kan utföras.
 
Detaljerade procedursteg är följande:
 
Förbereda käften för implantation: En tandimplantatåterställning är vanligtvis bildad av en titansmaterialskruv och en krona. Ett hål med liten diameter (pilothål) är genomborrad i edentulous (där det inte finns någon tand) käftplatser för att styra titanskruven som håller ett implantat på plats. För att undvika att skada vitala käke- och ansiktsstrukturer som den underlägsna alveolärnerven i underbenen (underkäken), måste en tandläkare använda stor skicklighet och expertis när han tråkar pilothålet och storlekar käftbenet. I många fall använder tandläkare kirurgiska guider som är skapade baserat på CT-skanningar när implantaten placeras.
 
Om det bryts om korrekt, kan det vara kvar på plats i mer än 40 år.
 
Olika typer av tandimplantat: Över 60 företag utvecklar tandimplantat och de material som används för att tillverka de restaureringar som placeras ovanpå dem. Som ett resultat har tandläkare många alternativ för att skilja rätt behandling för specifika patientbehov. Men var medveten om att om du genomgår ett implantatförfarande av en tandläkare, se en annan tandläkare för en reparation, kan din nya tandläkare ha begränsad erfarenhet av eller kanske inte ha en introduktion till de materialkomponenter som tidigare tandläkaren använde.
 
Tandimplantat brukar kategoriseras utifrån vilken typ av procedur som används för att placera dem: tvåstegs eller enstegs.
 
Tvåstegsimplantat: Ett tvåstegsförfarande innefattar kirurgi för att placera implantatet i käftbenet och stänga (stygna) tuggummivävnaden. Flera månader efter läkning är en sekundär / mindre operation slutförd för att fästa en anliggning och tillfällig restaurering.
 
Endosteal (Endosseous) Implantat: Sätta i käftbenet, endostealer är den vanligaste typen för tvåstegs implantatoperationer. Placeras huvudsakligen som ett alternativ till en bro eller avtagbar protes, endostealimplantat lägger till skruvtyper (gängade), cylindertyper (släta) eller bladformade.
 
Tandimplantat i enstaka steg : En enstegsförfarande innebär kirurgiskt att placera ett permanent implantat i käften, placera det på käftbenet, med översta nivån med tuggummivävnaden, varefter tuggummivävnaden är sammanfogade (sys), vilket lämnar implantathuvudet synligt. Resultatet, efter flera månader av läkning, kan abutment och tillfällig restaurering kopplas utan behov av mindre operation för att exponera huvudet.
 
Subperiostealimplantat: Placeras på käftbenet i tuggummivävnaden, med metallimplantatposten öppnat för att hålla restaureringen, är subperiostealer den vanligaste typen för enkelstegs tandimplantatmetoder. Subperiostealer används huvudsakligen för att hålla proteser på plats hos patienter med otillräcklig benhöjd.
 
Beläggningar
Även om de flesta tandimplantat utvecklas med titan, kan ytan - som påverkar den långsiktiga integrationen och hållbarheten av behandlingen - variera. En porös yta ger mer benkontakt än en bearbetad titanyta. Andra omslag innefattar en gritblästad eller syra-etsad och grov yta, en mikrovågsugn och en plasma-sprayad hydroxiapatitbeläggning och plasmasprutad titanyta,
 
Kontaktdon
Implantat kan också klassificeras baserat på huvudets form / typ. Alla implantat kräver återhämtning och anliggning som ska anslutas eller skruvas på huvudet. För denna metod finns tre huvudkontakter:
 
Interna hex-kontakter: I form av en sexkant är en intern hex-koppling en öppning i implantathuvudet, i vilket restaureringen / stödet skruvas fast.
 
Externa Hex-kontakter: Också placerad som en sexkant, är dessa anslutningar ovanpå implantathuvudet.
 
Internal Octagon Connector s: Formad som en oktagon, en inre oktagonskontakt har en öppning i implantathuvudet i vilket restaureringen / anliggen är skruvad.
 
view-source: http: //www.proacousticsusa.com/productdetail.php pid = 20011
 
Implantationsstorlekar
En annan metod för kategorisering av implantat är baserad på deras storlek (även kallad plattform), som föreskriver var de vanligtvis kan installeras i munnen. Varje situation är emellertid annorlunda, och enskilda avstånd och benbehovskrav kan rikta användningen av en annan storlek.
 
Standardplattform: Standard dentalimplantatstorlek från 3,5 mm till 4,2 mm i diameter. Dessa relativt smalare och kortare implantat är oftast placerade mot munnen.
 
Bred plattform: Dentala implantat med bred plattform sträcker sig i storlek från 4,5 mm till 6 mm i diameter och sätts främst i munnen.
 
Smal eller liten kropp: Smala eller små kroppsimplantatstorlekar varierar från 2 mm till 3,5 mm i diameter och är huvudsakligen placerade hos patienter med otillräckligt utrymme som skiljer sina tandrötter för att stödja en större skala. De kan också placeras när patienten har låg bendensitet.

Health Life Media Team

Lämna ett svar