Vad är tandfyllningar (Kompositvita fyllningar)

sammansatta vita fyllningar Att få tandfyllning eller vita kompositfyllningar är ett av de vanligaste tandprocedurerna i tandläkare. Dental fyllning reparerar ett hål eller hål i tanden som lämnas av tandförfall. Kompositharts är fyllningar som är färgade för att matcha tanden och klistras fast i tänderna med målet att få fyllningen att se så naturlig ut som möjligt. Komposithartser ger hållbarhet och motstånd mot frakturer och små till medelstora fyllningar och kan normalt med måttligt tryck från tuggans konstanta stress. De kan användas på antingen främre eller bakre delen av tanden, men mestadels placeras på framsidorna för det naturliga utseendet. Klibbigt påfyllning på väggen gör det möjligt för tandläkaren att avlägsna mindre tandkomposition än metallfyllningar som inte klibbar tänder

Metallfyllningar är gjorda av metallisk amalgam och är position i tanden genom att borra en underskott under ytan av hålrummet för fyllningsområdet. Metallfyllningar mörkar tänderna och syns när du ler. Många tycker om vita fyllningar eftersom det är viktigt att dina tänder inte bara är funktionella utan också ser naturliga ut.

Går vita fileringar så länge som metall eller silver amalgam fyllningar?

Även om vita fyllningar inte typiskt varade så länge som metallamalgamfyllningen. Det finns nu nya material som är tillgängliga för en tandläkare, som har några av samma egenskaper som silveramalgam, vilket har visat sig vara mycket framgångsrikt. Dessa material består av glaspartiklar och syntetiskt harts och inställningsämnen. Din tandläkare borde kunna prata om det mer detaljerat.

Livslängden för en vit fyllning beror på flera saker, inklusive placering av fyllningen i munnen, hur mycket stress läggs på tänderna när du tuggar. Det beror dock på materialet i fyllningen, så du bör fråga din tandläkare hur lång tid det ska gå innan du fortsätter med proceduren, för att fatta ett beslut som du är bekväm med.

Ska jag ersätta mina Amalgam-fyllningar med vita kompositfyllningar?

Det är bäst att byta ut dina amalgamfyllningar när din tandläkare bestämmer att det är dags att ersätta de gamla fyllningarna. Du kan fråga din tandläkare om han / hon kan ersätta dig metallamalgamfyllningar med tandfärgade vita kompositer. En viss tandläkare kanske inte föredrar att lägga vita fyllningar på baksidan, eftersom de inte är framgångsrika. En lösning är att använda krona eller linlaser.

Det tar längre tid att placera en kompositpåfyllning än en metallfyllning eftersom komposit kräver att tanden hålls ren och torr medan kaviteten fylls.

Kostnaden för vitt kompositharts

Priserna kan variera, köpa de flesta kostnader upp till två gånger priset för att få en silverfyllning. Dock kommer de flesta tandvårdsförsäkringar att täcka kostnaden för kompositer upp till priset för att få en silverfyllning. Patienten betalar vanligtvis skillnaden.

Fördelar med vitt kompositharts

Den utmärkta fördelen med denna typ av fyllning är estetiken; tandläkaren blandar olika nyanser för att skapa en färg som är nästan identisk med den faktiska också. Den sammansatta bindningen till den återstående tandstrukturen hjälper till att förhindra att den bryts och isolerar tanden och nerven från alltför stora temperaturförändringar.

Nackdelarna för vitt kompositharts

Det kan förekomma preoperativ känslighet. Sammansatt nyans kan ändras något om du äter färgämnen och dricker färgdrycker, som te eller kaffe. Tandläkaren kan placera plastbeläggning förhindra ändringar i kompositens färg. Kompositer bär också ut tidigare än silverfyllningar i större hålrum.

Tand- eller metallamalgamer har använts i över 150 år, så det finns ett dokumenterat rekord att det är ett av de säkraste, billigaste och mest hållbara materialen för att fylla ett hålrum. Det finns oro som uppstår vid användningen av kvicksilver som bindemedel för att kombinera det andra materialet i tandamalgam. Dess kemiska naturförändringar gör det ofarligt. American Dental Association (ADA) konstaterar att tandamalgam är ett säkert sätt för fyllningar.

I slutändan är den bästa dentalfyllningen alls inte alls. Förebyggande är det bästa sättet att hålla tänderna fri från sjukdom och risk för kaviteter. Du vill se till att du borstar tänderna två gånger om dagen, flossar dagligen och besöker tandläkaren regelbundet.

Lämna ett svar