Vad är prostatacancer

Prostatacancer, även kallad karcinom i prostata, är utvecklingen av cancerprostata. som jag klarar av det manliga reproduktionssystemet. Prostatan är en sammansatt tubuloalveolär exokrin körtel som finns hos män. En hälsosam manlig prostata är liten stor än en valnöt, med ett genomsnitt på cirka 11 gram från 7-16 gram i storlek. De flesta prostatacancer växer mycket långsamt. Det finns några som växer snabbt. Cancercellerna kan spridas från prostata till andra kroppsdelar, främst benen och lymfkörtlarna. Det kan inte finnas några initiala symptom. De senare stadierna av prostatacancer, skulle vara svårt att urinera, smärta i bäckenet eller tillbaka under urinering och blod i urinen (hermaturia) eller smärtsam urinering (dysuri). Det finns också godartad prostatahyperplasi som Contenter många av samma symtom på grund av låga röda blodkroppar.

Det finns vanligtvis inga tecken eller symtom, frekvent urinering eller noctura (ökad urinering i närheten) eller svårt att upprätthålla en stabil ström av urin.

 Prostatacancer Prostatacancer är ett adenokarcinom , eller körtelcancer. De som producerar prostatakörtelceller börjar mutera. Första små klumpar av cancerceller förblir begränsade till normala prostatakörtlar. Detta är karcinom i stitu eller prostatisk intraepitelial neoplasi (PIN). Senare multiplicerar och sprider dessa cancerceller den omgivande prostata vävnaden (troma) och bildar tumör. Tumören kan växa stor och invadera andra organ, såsom rektum eller sämre vesiklar.

Det finns några faktorer som ökar risken för prostatacancer. Denna risk är äldre ålder, ras och släktforskning. 99% av fallen uppträder hos män över 50 år. Att ha en första gradersrelation med prostatacancer kan öka risken med två till tre gånger. Prostatacancer är vanligare i Afri prostata-cancer kan amerikaner än kaukasiska mig. Andra faktorer kan vara kost. En diet som har en hög nivå av rött kött, mjölkprodukter och bearbetade livsmedel eller grönsaksjö kan leda till högre risk. En biopsi används för att diagnostisera denna cancer. Medicinsk bildbehandling används sedan för att se om cancer har spridit sig till andra delar av kroppen. Komplett förståelse för prostatacancer är fortfarande missbrukande. Män under 45 år kommer sannolikt inte att få sjukdomen. Övervikt kan förhöjda blodnivåer av testosteron kan öka risken för prostata.

Det finns en stark genetisk anslutning som bidrar till risken för prostatacancer. Ras, familjemedlemmar och genvarianter är viktiga indikatorer för huruvida en man utvecklar prostatacancer. Män som har en broder med prostata utsätts för större risk än de som har en far som diagnostiserades med prostata.

Det finns en del kontrovers relaterade till screening av prostatacancer. Prostataspecifikt antigen eller PSA-test kan öka cancerdetektering men inte slutresultatet. Arbetsgruppen för förebyggande tjänster i Förenta staterna rekommenderar att man inte använder PSA-test baserat på risk för överdosering och behandling eftersom de flesta cancerformer kommer att vara asymptomatiska.
Många fall kan övervakas med hjälp av aktiv övervakning. Andra behandlingar kan omfatta hormon eller strålbehandling eller kemoterapi. Prostatacancer är härdbar när den bara finns i prostata. I de fall där cancer sprider sig till benen, kan andra riktade terapi som bisfosfonater och smärtstillande läkemedel krävas. Resultaten förändras beroende på patientens ålder och hälsoproblem samt hur aggressiv och omfattande cancer är. De flesta män dör inte från prostatacancer, femårs överlevnad är 99%. Globalt är det den femte ledande orsaken till cancerrelaterad dödsfall. Detektion har ökat betydligt i utvecklingsländerna på grund av PSA-testning. Män över 70 som dör av obelegrad sjukdom har hittat prostatacancer hos 30 till 70% av dem.

Det finns flera behandlingsalternativ

Transuretral resektion av prostata (TURP) innebär att man flyttar prosten med hjälp av ett resektoskop (tunt belysning skärverktyg) och sätter det genom urinröret och skär prostata vävnaden som blockerar urinröret.

Möjliga problem från prostatakirurgi kan vara:


  • Impotens
  • Läckage av urin bildar blåsan eller avföring från ändtarmen
  • Förkortning av penis, (1-2 centimeter)
  • Inghinalhernal, Bulding eller fett eller del av tunntarmen på grund av svagare muskler.

Strålbehandling är cancerbehandling som använder hög-energi röntgen eller andra typer av strålning för att döda cancerceller eller hålla dem från att växa.

  • Extern strålterapi – använder en maskin utanför och kroppsänd strålning mot cancerformel strålning.
  • Intern strålterapi – använder en radioaktiv substans förseglad i frön, trådar och nålar.
  • Alfa-strålningsbehandling – använder en radioaktiv substans för att behandla prostata

& Nbsp;

Lämna ett svar