Vad är narkolepsi?

Last Updated on

Narcolepsy är en neurologisk sjukdom eller dysfunktion som påverkar kontrollen av sömn och vakenhet. Människor med narkolepsi upplever överdriven sömnighet i dag och intermittenta, okontrollerbara episoder somna om dagen. Dessa plötsliga sömnattacker kan inträffa under någon aktivitet när som helst på dagen.
 
I en vanlig sömncykel kommer vi först in i de tidiga stadierna av sömnen följt av djupare sömnsteg och i slutändan (efter ca 90 minuter) sömnlösning (REM). För personer som lider av narkolepsi, uppträder REM sömn nästan omedelbart i sömncykeln, såväl som rytmiskt under vakna timmar. Det är i REM-sömn att vi kan stöta på drömmar och muskelförlamning – som beskriver några av symtomen på narkolepsi.
 
Narcolepsy börjar ofta mellan åldern 15 och 25 år. Det kan ändå vara uppenbart i alla åldrar. Ofta är narkolepsi oupptäckt och därför obehandlad.
 
Vad kan orsaka narkolepsi?
Anledningen till narkolepsi är inte känd; men de flesta forskare och forskare har gjort framsteg mot att identifiera gener som bildar störningen. Dessa gener kontrollerar produktionen av kemiska föreningar i sinnet som kommer att signalera vila och vakna cykler. Vissa experter tror att narkolepsi kan bero på en brist i genereringen av en kemikalie som kallas hypocretin i hjärnan. Forskare har också identifierat avvikelser i olika delar av hjärnan som är involverade i reglering av REM-sömn. Dessa abnormiteter bidrar eventuellt till symtomutveckling. Enligt specialister är det troligt att narkolepsi påverkar flera faktorer som interagerar för att orsaka neurologisk dysfunktion och REM sömnstörningar.
 
 Vad är symptomen på narkolepsi?
Symptom på narkolepsi innefattar:
 
Överdriven sömnighet som är dagtid (EDS): Normalt stör EDS normalt med normala aktiviteter, oavsett om det inte finns någon narkolepsi som har tillräcklig vila genom natten. Människor som har EDS rapporterar mental molnighet, för liten energi och koncentration, minnet försvinner, ett deprimerat humör och trötthet som är extremt.
 
Kataplexi: Detta symptom innefattar en förlust som är plötslig av ton som leder till svaghet och förlust av frivillig muskelmassa kontroll. Det kan orsaka symtom som sträcker sig från slumrat tal till mänsklig anatomi som är total, rörande de involverade musklerna, och är ofta orsakad av intensiva känslor som chock, skratt eller ilska.
 

Most Common Sleep Disorders


 
Hallucinationer: Dessa erfarenheter är ofta vansinnefulla och ibland skrämmande. Informationen är huvudsakligen visuell, men någon av de andra sensoriska fakulteterna kan vara inblandade. Dessa kallas hypnagogiska hallucinationer vid vila som medföljer och hypnopompa hallucinationer när de uppträder under uppvaknande.
 
Vila förlamning: Detta symptom inbegriper oförmågan som är kortsiktig rörelse eller talar medan du somnar eller stiger upp. Dessa episoder är korta, varade några sekunder till några minuter. Efter episoderna slutar individer snabbt deras förmåga som är full av och talar.
 
Hur diagnostiseras narkolepsi?
En fysisk undersökning och uttömmande medicinsk historia är nödvändiga för en korrekt diagnos av narkolepsi. Emellertid är inget av de primära symptomen exklusivt för narkolepsi. Flera specialiserade tester, som kan genomföras i en sömnstörningsklinik eller sömnstab, är vanligtvis nödvändiga innan en diagnos kan upprättas. Två test som anses vara nödvändiga för att bekräfta diagnos av narkolepsi är polysomnogrammet (PSG) och de flera sovlattesttesten (MSLT).
 
PSG är ett test genomfört under natten som tar konstant flera mätningar medan en patient sover för att dokumentera oegentligheter i sömncykeln. En PSG kan hjälpa till att förklara om REM-sömn uppträder vid oregelbundna tider i sömncykeln och kan utesluta möjligheten att individen indikerar det olika tillståndet.
 
MSLT utförs på dagen för att mäta individens benägenhet att svänga och också för att avgöra om avlägsna delar av REM-sömn inträder vid otillbörliga tider genom att timmarna vaknar. En individ förväntas ta fyra till fem korta tupplurar som vanligtvis planeras ett par timmar åt sidan i testet.
 
Exakt hur behandlas narkolepsi?
De absolut mest inaktiverande yttre indikationerna på sjukdomen (EDS och uppenbara symptom på onormal REM-sömn, såsom kataplexi) hanteras vanligtvis hos de flesta personer som har mediciner, även om det inte finns någon botemedel mot narkolepsi. Sömnighet behandlas med amfetaminliknande stimulanser medan symtomen på onormal REM-sömn behandlas med antidepressiva läkemedel.
 
Det har varit en medicin som är helt ny för personer som lider av narkolepsi med kataplexi. Denna medicin, som kallas Xyrem, hjälper människor med narkolepsi att få bättre sömn, vilket gör att de blir mindre sömniga under dagen. Patienter med narkolepsi kan vara betydligt biträdande – men inte helade – genom medicinsk behandling.
 
Livsstilsjusteringar som att undvika koffein, alkohol, nikotin och tunga rätter, reglera sömnplaner, planera dagtidssnackor (10-15 stunder i längd) och utveckla en vanlig träning och middag rutin kan också bidra till att skära ned tecken.

Health Life Media Team

Lämna ett svar