Vad är nagelsvamp (onychomycosis, tinea unguium)?

Last Updated on


Förord ​​till svampspikar (onychomycosis, tinea unguium)
 
Flera i naglar eller tånaglar kan få dig att tro att du har en svamp, bakteriell infektion i naglarna, medicinskt känd som onychomycosis eller tinea unguium.
Svampinfektioner i naglarna kan göra tillståndet överförbart eller kopplat till dålig renhet. I själva verket har upp till 10% av alla vuxna i de västerländska nationerna en svampinfektion i naglarna. Denna procentsats ökar till 20% av de vuxna som är 60 år eller äldre. Toenail svamptillväxt är betydligt vanligare än naglarna.
 
I all verklighet kan onormala utseende naglar orsakas av några villkor inklusive, men inte begränsat till, en svampsjukdom. Det finns många anledningar till varför dina naglar kan verka som onormala.
 
Spiksvampbehandling
 
Onychomycosis är en svampinfektion orsakad av en ovanlig typ av tillväxt som kallas dermatofyt. Eftersom majoriteten av dessa infektioner är måttligt ytliga, verkar det som om aktuella läkemedel ska fungera bra. Detta är inte fallet eftersom spikenheten är måttligt ogenomtränglig.
 
Inställningar av tillstånd som ofta blandas för svampinfektioner, naglar som blir gröna naglar (orsakade av Pseudomonas-bakterier), gula naglar (onycholys), hematom, pitted naglar (relaterade till psoriasis), nagelförorening (paronychia) och tidigare skador (skada).
 
& Nbsp;
 

Fungal Nail Treatment (Onychomycosis, tinea unguium)


 
Kan olika förhållanden förväxlas för nagelsvampinfektioner?
 
Ja, här är några olika förutsättningar du kan ha snarare än nagelsvampinfektioner:
 
Linjer och kanter: Dessa är normala och kan ses som vanliga. De kan intensifiera under graviditeten. Nailbiting kan orsaka en väsentlig del ner i nagelns mittpunkt. Några personer kan ha sin nagelförändring efter kemoterapi.
 
Åldrade och försvagade naglar: När du åldras, spikar naglarna märkbart svaga och skapar kanter och separering av nagelskikten mot nagelns finish. För att hålla sig borta från det här försöket att rengöra arrangemang och inte suga neglervattnet.
 
Whitish eller gulaktig naglar kan uppstå på grund av onycholysis. Detta indikerar separeringen av nageln från nagelbädden. Den missfärgning du ser är luftfickor under nageln. Behandlingen är att trimma spiken kort, polsk om du vill ändra färgen, men inte under den. Vänta i upp till tre månader. Kontinuerlig onykolys kan göra naglarna sårbara mot svampinfektioner.
 
Röda eller mörka naglar på grund av ett hematom, eller blod i nageln, oftare än inte, kan hända från skada (som att krossa dig på tummen med en hammare). Den mörka regionen kommer att expandera ut med nageln och trimmas av när du skär dina naglar. Om du har en mörk fläck under din nagel som inte producerats av en skada, kan du behöva konsultera en hudläkare eller en tandläkare om det Contenter en tånagel för att garantera att det inte är melanom (en slags hudtillväxt i samband med pigmenterade celler ). En grundläggande biopsi kan skada rabatt (sjukdom).
 
 Gröna naglar kan orsakas av Pseudomona s bakterier som växer under en spik som delvis har brutits bort från nagelbädden. Denna infektion kan orsaka en negativ ordning av naglarna. Behandlingen är att trimma spiken kort för de närmaste månaderna, rengör inte spiken, eller polera de närmaste tre månaderna. Det uppmanas dessutom att avstå från att blöta nageln något vatten (oavsett om du bestämmer dig för att du gör det inom handskar). Torka noggrant nageln efter tvätten. Om du inte ser någon förbättring finns det receptbelagda läkemedel som din läkare kan rekommendera.
 
Pitted naglar kan vara relaterade till psoriasis eller andra hudproblem som påverkar nagelmatrisen, regionen under huden helt bakom nageln. Det här är den region där nageln utvecklas. Nails som påverkas av psoriasis kan också vara solbränna i skuggning.
 
Inflammation och rodnad i huden runt nageln kallas paronychia . Det här är en infektion i huden vid nageln (nagelhud). Om föroreningen är svår (har en snabb start), orsakas det normalt av mikrober. Det kan reagera på varma soaker i vatten. Men du kommer sannolikt att behöva ses av en läkare. Kronisk paronchia kan uppstå när nagelhuden sväller upp märkbart antänd eller försvagad efter en tid. I vissa fall utnyttjar jäst den skadade huden och smittar även regionen. Behandling kan börja med att hålla huden torr och ur vattnet. Om problemet fortsätter, ska en läkare konsulteras. Antibiotika används inte ofta men kan vara nödvändiga för allvarlig infektion.
 

Fighting Nail Fungus


 
Kronisk nagelskada, till exempel, mer än en gång som börjar och upphör, sparkar och andra atletiska handlingar och rörelser kan skada naglarna som kan se mycket ut som smittade svampspikar. Denna typ av repetitiv skada kan också hända när du använder specifika tätt passande skor. Några skador kan orsaka långvariga förändringar som kan imitera utseendet på svampspikar.
 
Mikrokonidier av organismen Trichophyton, som upptar smuts och kan ge svampinfektioner i huden, håret eller naglarna.
 
Vad orsakar svampspikar, och vad är några av riskfaktorerna?
 
Vid normala, friska individer orsakas en svampinfektion i naglarna oftast av svampbakterier som utsätts för fuktiga, våta områden. Offentliga duschar, till exempel de på en rec center eller simbassänger, är vanliga källor. Att gå till nagelsalonger som utnyttjar otillräcklig sterilisering av instrument, (till exempel sax, filers och fotkar) som också lever med personer som har svampspikar har högre risk. idrottare är mer misstänkta att få nagelsvamp. Detta antas vara på grund av att de regelbundet bär på tätt passande, svettad blötläggda skor och sporten spelar vanligtvis producera redundant trauma mot tånaglarna. Att ha idrottsmän gör det mer troligt att producera svampinfektioner på tånaglarna. Den fortsatta skadorna kommer också att försvaga nageln, vilket gör nageln mer utsatt för svampinfektioner =.
 
Äldre personer och personer med viss underliggande sjukdom kan också ha högre risk. Dessa Contenter något som inaktiverar ditt immunförsvar kan göra dig benägen att bli smittad med svampbakterien med parasiten. Dessa inkluderar tillstånd som aids, diabetes, malignitet, psoriasis eller tar immunosuppressiva läkemedel som steroider.
 
Är svampspik smittsamma?
Även om svampen måste härröra från någonstans är det inte särskilt smittsamt. Nagelsvamp är så utbredd att det är mer än en slump att hitta fler än en person i ett hushåll som har det är. Det kan överföras från person till person, men bara med konstant intim kontakt.
 
Toenail fungus
Exempel på distal subungual onychomycosis, proximal subungual onychomycosis och candidal onychomycosis.

 
Vad är svampspik och symtom?
Även om folk i svampspikar i de flesta fall röstar sina visuella eller kosmetiska problem. vissa patienter lider av smärta och obehag. Dessa symtom kan intensifieras av dåligt skodon, rörelser och aktivitet och felaktig skärning av naglarna.
 
Många typer av svampar kan påverka naglarna. Den mest utbredda är emellertid refererad till som Trichophyton rubrum (T. rubrum). Denna typ av svamp tenderar att infektera huden (identifierad som en dermatofyt) och uppvisar på följande olika sätt:
 
Distal subungual onychomycosis.
Börjar vid naglarnas kanter och växer spiken upp: Detta kallas "distal subungual onychomycosis." Det är den mest förekommande typen av svampinfektion hos naglarna hos både vuxna och barn (90% av fallen).Tånaglarna påverkas ofta mer än naglarna. Det börjar ofta vid storågen och flyttar till resten därifrån. Riskfaktorer inkluderar att vara åldersålder, simning, psoriasis, idrottsfot, diabetes, familjemedlemmar med infektionen eller ett kompromissat immunförsvar. Det börjar vanligtvis som en missfärgad region vid ett hörn av storån och spreder sig långsamt mot nagelbandet. Slutligen kommer tånaglarna att härdas och scaly.Ibland kan du också se tecken på fotsfot mellan tårna eller huden som skalar på sulan. Onycholys samverkar ofta det. Den vanligaste orsaken är T. rubrum.
Proximal subungual onychomycosis
börjar längst ner i nageln och växer spiken upp till spetsen: Detta kallas "proximal subungual onychomycosis". Detta är den sällsynta typen av svampspik (ca 3% av fallen). Det kan jämföras med distaltypen, men det börjar på nagelkanten (nagelns bas) och expanderar gradvis mot nagelspetsen. Denna typ av svamp händer ganska ofta hos individer med skadade försvagade immunförsvar. Det är ovanligt att se skräp under spetsen av nageln med detta tillstånd, inte alls som distal subungual onychomycosis. Den mest kända orsaken är T. rubrum och icke-dermatofyteformar.
 
Yeast onychomycosis: Denna typ av svamp produceras av en jäst som kallas Candida och inte av Trichophyton-svampen som beskrivs ovan. Det är vanligare i naglar och är en vanlig orsak till svampfingerna. Patienterna kan ha korrelerad paronychi (infektion i cuticle). Candida kan skapa vita, bruna, gula eller förtjockade naglar. Vissa individer som lider av denna infektion har också jäst i munnen eller har en kronisk paronchia som också är smittad med jäst.
 
Vitt ytlig onychomykos: I denna nagelsjukdom kan en läkare ofta avlägsna ett vitt pulverformigt material över nagelplattan. Detta tillstånd är mest förekommande i tropiska miljöer och orsakas av en svamp som kallas Trichophyton mentagrophytes.
 
Vilka tester använder sjukvårdspersonal för att diagnostisera svampspikar?
 
En fysisk undersökning ensam har visat sig vara ett felaktigt sätt att diagnostisera svampspikar. Många förhållanden kan leda till att naglarna blir skadade eller ohälsosamma, så även läkare har en svår tid. Faktum är att studier har visat att svampen endast producerar cirka 50% -60% av fallen med oregelbunden nagelutseende. Därför är laboratorietestning praktiskt taget alltid nödvändigt. Vissa försäkringsbolag kan till och med begära att ett laboratorieprov verifieras av diagnosen för att ett antifungal recept ska täckas. Ett nagelprov samlas antingen genom trimning av tånageln eller genom att borra ett hål i nageln. Den där nageln är tilldelad till ett labb där det kan färgas, odlas eller testas med PCR (för att identifiera organismens genetiska substans) för att skilja ut svampens utseende. Färgning och odling kan ta upp till sex veckor för att ge ett resultat, men för PCR att identifiera det svampgenetiska materialet, om det är tillgängligt, kan det slutföras på ungefär en dag. Detta test används dock inte universellt på grund av höga kostnader. Om ett negativt biopsi resultat uppkommer vid högt kliniskt tvivel, såsom naglar som är smuliga, missfärgade, raggade och förtjockade, garanterar det en omprövning på grund av att de falsk-negativa resultaten i dessa test är genomgripande.
 
& Nbsp;

Health Life Media Team

Lämna ett svar