Vad är Keratosis Pilaris?

Last Updated on

 Keratos pilaris är en vanlig, ofarligt hudtillstånd. Det orsakar små, hårda stötar som kan göra att huden känns som sandpapper. Dumporna är ofta ljusa. De brukar uppträda på dina övre armar och skinkor, ibland med rodnad eller svullnad. De kan också dyka upp i ditt ansikte, men det är mindre vanligt.
 
Med undantag för vissa saker skadar keratos pilaris inte och blir inte värre. Många barn och tonåringar får det vanligtvis försvinner när de blir äldre.
Symtomen på Keratosis Pilaris kan uppträda vid vilken ålder som helst. De verkar vanligtvis vara smärtfria små humpar. De kan också visas på lår och kinder. Grov eller torr hud inom områden som omger stötarna. På grund av säsongen kan symtomen förvärras när det tenderar att vara låg fuktighet.
 
Du behöver i allmänhet inte se en läkare för att diagnostisera. Om du ser din läkare kommer han eller hon att kunna diagnostisera tillståndet genom att titta på den drabbade huden. Ingen testning behövs.
 
Orsak till Keratosis Pilaris
Keratosis pilaris produceras av en uppbyggnad av keratin, proteinet som skyddar huden från infektioner och andra skadliga saker. Uppbyggnaden bildar en plugg som hindrar öppningen av en hårfollikel, men läkare vet inte vad som triggar uppbyggnaden.
 
Om du har torr hud, är du mer ikely för att få keratosis pilaris. Det är normalt sämre under vintermånaderna när det finns mindre fukt i luften; och då kan det lösa sig på sommaren.
Det påverkar vanligtvis individer med vissa hudförhållanden, inklusive eksem (även kallad atopisk dermatit)
Din läkare kan diagnostisera keratosis pilaris genom att titta på din hud. Du behöver inte b testas för det.
 
Vad ska du göra om du har Keratosis Pilaris?
Eftersom du inte kan förhindra ketos kan du hålla din hud fuktig för att minska dess effekter.
Några enkla saker kan hålla din hud bekväm.

 
Skrapa inte på stötarna eller gnugga huden ungefär.
Använd varmt vatten helst till varmt vatten när du badar eller duschar.
Begränsa tiden du spenderar i vattnet.
Prova tvål som har tillsatt fett eller olja, så att det inte torkar ut huden.
Använd huden fuktgivare rikligt på huden.
Skapa ytterligare fukt i luften i ditt hem med en luftfuktare.
 Behandling
Det finns inget botemedel mot keratospilaris. Men fuktgivande lotioner eller grädde kan hjälpa din hud att se ut och må bättre. En mängd av dessa finns tillgängliga i disken, men du behöver recept för starkare versioner.
 
Två typer av produkter som går direkt i berörd hud förbättrar ofta keratospilaris. Du kommer att behöva använda dem dagligen i flera veckor innan du kommer se en förändring. Du bör följa rekommendationerna för långvariga resultat.
 
Aktuella exfoliants tar bort döda hudceller från ytan av huden. Dessa inkluderar krämer som Contenter alfa-hydroxisyra, mjölksyra, salicylsyra, urea. Beroende på styrkan är dessa lag * aktuella exfoliants) tillgängliga i disken eller med en uppfattning. Din läkare kan vägleda dig på det bästa valet och hur ofta du ska ansöka. Syrorna i dessa krämer kan ge rodnad. Stinging eller hudirritation, så de rekommenderas inte för små barn.
 
Syra kan orsaka rodnad eller svag förbränning, så de är inte förskrivna för små barn.
 
Aktuella retinoider, förknippade med vitamin A. hjälp för att förhindra hårsäckar att komma i kontakt. Dessa inkluderar produkter med ingrediens tretinoin (Avita Renova och Retin-A) och tazaroten (Avage och Tazorac). Emellertid kan topisk retinoid irritera huden eller orsaka rodnad eller skalning.
 
Kvinnor som är gravida i vården eller kan bli gravida bör undvika topiska retinoider.
 
Laserbehandling - syftar till en laser på huden används ibland för att behandla allvarlig rodnad och inflammation. Det är inte botemedel, men det kan ge lite lättnad när krämer och lotioner inte räcker. Du kan behöva flera sessioner för att denna behandling ska fungera.

Health Life Media Team

Lämna ett svar