Vad är gallblåsor (Gallstones) Symptom

Last Updated on

 gallstones pain Gallblåsan är en liten sak som finns under levern. Gallblåsan lagrar gallan i levern. Grå hjälper kroppen att smälta fetter. Gallan flyttas sedan genom rör som kallas cystiska kanaler eller vanliga gallekanaler till tunntarmen

Gallstones är en sjukdom orsakad av kolesterol, bland annat i gallan. Storleken sträcker sig från att vara mindre än ett sandkorn till stort som golfbollar.

De flesta gallstenar orsakar inte problem, men om de blockerar en kanal, så behöver det vanligtvis behandling.

Gallstenar utvecklas när kolesterol och andra partiklar finns i gallan och utgör stenarna. De kan bildas i gallblåsan när den inte tömmer som den ska. Människor som är överviktiga och försöker gå ner i vikt snabbt är mer benägna att utveckla gallsten.

De flesta som utvecklar gallsten kommer inte att uppleva några symtom. Om det finns symtom är det sannolikt en mild smärta som ligger i magehålan och övre högra delen av magen. Denna smärta kan spridas till andra delar av kroppen, övre högra delen av ryggen eller till och med axelb-området. Smärtan varierar från att vara svår eller komma och gå; det kan också växa när du äter.

När gallstenar blockerar en gallgång kan du utveckla smärta tillsammans med frysningar och feber. Huden eller det vita i ögat kan bli gult. Om du upplever dessa symptom, bör du kontakta din läkare omedelbarhet, eftersom det finns stenar som blockerar gallgången kan öka risken för att utveckla svullnad i bukspottkörteln eller en infekterad gallblåsa.

Du bör också kontakta din läkare omedelbart om du upplever plötslig eller svår smärta i magen eller bröstet, och du är inte säker på vad som orsakar det. Gallsten symptom kan lagra känna sig som bröstsmärta orsakad av hjärtattack eller andra allvarliga sjukdomar.

När du bestämmer dig för att gå till doktorn kommer läkaren sannolikt att fråga dig frågor för att avgöra var smärtan började, var den är och om den kommer och går. Läkaren kan också beställa ett avbildningstest för att se inuti, för att se vad som kan orsaka det. Ett ultraljudstest är vanligtvis det bästa varför att hitta om du har gallstenar. Båda testen är smärtfria och är icke-påträngande.

 Gallstones_cause_eng Vad orsakar gallsten

Gallstenar utvecklas när kolesterol och andra material i gallen bildar härdade kristaller som blir stenlika. Gallstenen kan inträffa när gallblåsan inte bortskaffar avfall på ett korrekt sätt, eller det finns för mycket kolesterol i gallan. För mycket kolesterol i gallan orsakas inte av att man äter för mycket kolesterol eller har höga nivåer av kolesterol i blodet.

De flesta läkare tror att även mikroskopiska gallstenar i gallblåsan kan orsaka dessa symtom. Dessa små stenar bildar ett slags sediment inom gallren som kallas gallarslam som syns med buk ultraljud.

Symptom på gallsten

Vanliga gallstenssymtom

Det vanligaste symptomet som människor upplever smärta i mageområdet eller övre högra delen av magen under deras revben.

Smärta kan:

  • Börja snabbt i mitten din övre mage inom epigastriska området och sprida sig till höger övre rygg och axelblad. Du kommer ha svårt att bli bekväm och flytta tills smärtan minskar.
  • Eftersom du har svårt att ta regelbundna andetag eller djupa andetag.
  • Var som helst från 15 minuter till 24 timmar. I vissa fall kan smärta variera från 1 till 5 timmar.
  • förekommer efter att ha ätit
  • Börjar på natten och är så allvarlig att det kommer att väcka dig.

Gallsten smärta kan orsaka kräkningar, där kroppen kan försöka återuppliva några av bukpress och smärta. Smärtan kan också uppstå med feber, illamående, kräkningar eller aptitlöshet. Detta kan indikera att det finns inflammation eller infektion för gallblåsan (akut cholecystit).

Symptom från en gallsten som blockerar en vanlig gallgång är:

  • Mörk urin
  • Ljusstark avföring
  • Gulting av ögonens vita (gulsot)
  • En feber med frossa

Dessa är typiska symtom på andra tillstånd, inklusive hjärtinfarkt, leverproblem, maginfluensan, matförgiftning, halsbränna, som har liknande symtom på gallstenar. Diarré och kräkningar kommer också att inträffa i influensa eller matförgiftning, men smärtan kommer och lämnar snarare än att hålla sig konsekvent. Smärta med dessa tillstånd är vanligtvis över hela kroppen, snarare än en region.

Magsmärta som kommer och lämnar, snarare än att vara konsekvent och illamående och kräkningar, med mild feber, är mer sannolikt att vara en mageinfluensa eller matförgiftning snarare än gallstens, speciellt om andra människor har varit sjuk eller är sjuka.

Gallstones progression beror på om du uppvisar symtom. De flesta med gallsten har några symtom och behöver inte behandling. De som har symptom kommer ofta att ha kirurgi för att avlägsna gallblåsan.

Personer med gallstenar som inte orsakar symtom, förblir vanligtvis fria symtom.

Det vanligaste problemet med gallsten orsakar blockerar den cystiska kanalen. Denna kanal avtar gallblåsan; Detta kan kalla smärta som kan vara sista från 15 minuter till 6 timmar, vilket vanligtvis är svårt. De kan också bli värre efter att ha ätit. Dessa symtom förbättras normalt inom några dagar.

Om du känner den här smärtan på grund av gallblåsan är det bäst att vänta och se om smärtan lämnar utan operation. Om smärtan är svår och du har haft det tidigare, kan du behöva få bort din gallblåsa.

Om du upplever något av dessa symtom borde du se en läkare bekräfta vad som händer och bestämma den korrekta behandlingen.

Health Life Media Team

Lämna ett svar