Vad är Cluster Headaches?

Last Updated on

 clutse huvudvärk Cluster huvudvärk är en typ av huvudvärk som återkommer under en tidsperiod. Personer som lider av klusterhuvudvärk kan uppleva en till tre episoder per dag. Dessa huvudvärk uppträder vanligtvis under en period, känd som en gruppperiod. Cluster huvudvärk kan vara från två veckor till tre måste. Människor som har klusterhuvudvärk kan få dem vid samma tid på året, som vår och höst.
 
En clusterhuvudvärk väcker någon som sover mellan en och två timmar efter att gå och lägger sig. De nattliga handlingar tenderar att vara svårare än dagens angrepp. Dessa attacker verkar vara kopplade till personens cirkadiska rytm (eller biologisk klocka). Cluster huvudvärk kan vara mer investerat än migrän huvudvärk men lyckliga kommer de inte att vara så länge som en migrän.
 
Klusterhuvudvärken kan helt försvinna eller gå i eftergift i flera månader eller år och återkomma utan varning.
 
Vem får klusterhuvudvärk?
 
Klusterhuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk som drabbar mindre än en av 1 000 personer. Klusterhuvudvärk börjar vanligen hos människor innan det är 30 års ålder. Dessa typer av huvudvärk är vanligare hos män än kvinnor.
 
Vad är orsaken till cluster huvudvärk?
 
Orsaken till cluster huvudvärk Isis var okänd. Huvudvärk uppträder när en aldrig stig är hjärnans bas är trigeminal-trigeminalreflexvägen aktiv. Huvudnerven i ansiktet som är ansvarig för känslor som smärta eller värme kallas trigeminusnerven.
 
När den trigeminala autonoma nerven är aktiverad kan den orsaka ögonsmärta, vilket är förknippat med klyfthuvudvärk. Trigeminalnerven tjänar också till att stimulera andra nervergrupper som orsakar ögonrödhet, riva, nässladdning och trängsel.
 
Hypothalamus, inom den djupa delen av hjärnan, verkar aktivera trigeminusnerven. Hypotalamus är hemmet för den inre cirkadiska rytmen, som reglerar sömnen och vakna cyklerna på ett dygnsschema. Tidigare studier av bildbehandling har visat att hypothalamus aktiveras eller stimuleras under ett klusterattack. Klusterhuvudvärk orsakas inte av tumörer eller aneurysm.
 
 approach-to-headache-31-638 Vad hade Triggers Cluster Headaches?
 
Årstiderna är den vanligaste utlösaren för klusterhuvudvärk. De förekommer ofta på våren eller hösten (hösten). På grund av den säsongsbundna karaktären hos klusterhuvudvärk, har människor ofta felaktigt associerat dem med allergier eller stress. Den säsongsmässiga karaktären av klusterhuvudvärk är sannolikt ett resultat av stimulering eller aktivering av hypotalamus.
 
Klusterhuvudvärk är också vanligare hos personer som dricker alkohol och röker för mycket. Under en klusterangrepp är patienten mer känslig för alkohol och nikotin, och minimala mängder av dessa kemikalier kan utlösa huvudvärk. Under huvudvärk-fritt peirods kan människor konsumera alkohol utan att provocera huvudvärk i kluster.
 
Vad är symtomen på cluster huvudvärk?
Klusterhuvudvärken når sin fulla effekt inom fem till tio minuter efter starten. Dessa attacker är vanligtvis mycket likartade; De varierar något från en attack till nästa.
 
Den typ av smärta: smärtan hos en klusterhuvudvärk är vanligtvis ensidig under huvudvärkperioden. Smärtan förblir på samma sida. När en ny huvudvärkperiod börjar, kommer smärtan oftast att förekomma på samma sida, vilket sällan påverkar motsatt sida.
 
Allvarlighet och intensitet av smärtan: Smärtan hos en klusterhuvudvärk är normalt mycket svår och intensiv beskrivs ofta som piercing eller brinnande kvalitet. Det kan ständigt bota. Smärtan är så intensiv att de flesta klusterhuvudvärk inte kan sitta kvar; Viljan tar ofta fart under attacken.
 
 17204 Smärtan placeras: Smärtan ligger bakom ett öga eller inom ögonområdet utan effekt eller att växla mot motsatta sidor. Det kan utstråla till pannan, templet, näsan, kinden, övre tuggummi på den drabbade sidan. Omfattningen kan också vara öm och artärer pulserande kan kännas.
 
Varaktigheten för smärtan: Smärtan hos en klusterhuvudvärk varar under en kort period, vanligtvis 30 till 90 minuter. Det kan i vissa fall vara från 15 minuter till tre timmar. Huvudvärk kan försvinna och minska senare på dagen. Typiskt mellan attacker är människor huvudvärkfria.
 
Frekvensen av huvudvärk: De flesta lider får en till tre huvudvärk per dag, under en gruppperiod, (Under denna tid upplever en person dagliga attacker). De förekommer mycket regelbundet under samma tid varje dag och har kallats “väckarklockor” eftersom de väcker personen samtidigt på natten.
 
De flesta som lider (80% -90%) från klyfthuvudvärk har episodiska klusterhuvudvärk som uppträder i perioder som varar fjorton dagar till ett år, åtskilda av smärtfria episoder som varar i 13 dagar eller längre.
Hos 20% eller personer som har klusterhuvudvärk, kan attackerna vara kroniska, vilket innebär att de har mindre än 14 huvudvärkfria dagar per år.
 
Klusterhuvudvärk är inte förknippat med illamående eller kräkningar, men det är också möjligt för någon med migrän att drabbas av klusterhuvudvärk också.
 
 cluster huvudvärk Kan Cluster Headaches predikas?
 
Även om smärtan hos en klusterhuvudvärk ofta börjar plötsligt, kan de vara några subtila tecken som du kan använda för att känna igen starten på en klusterhuvudvärk, inklusive:


               

 • Känsla av mild obehag eller ensidig brännande känsla
 •              

 • Ögat på sidan av huvudvärk kan bli svullet eller halt.Eleven på dagen kan bli mindre eller konjunktiva (rosa vävnad i linjerna inom ögonlocket) kan bli röd.

 •              

 • Nässladdning eller trängsel, riva av ögat under attacken, som normalt är samma sida av smärtan.
 •              

 • Överdriven svettning
 •              

 • Spola av ansiktet
 •              

 • Ljuskänslighet

Vad är behandlingen för klusterhuvudvärk?
 
Abortiva läkemedel. De mest framgångsrika behandlingarna är Imitrex (sumatriptan) eller andra typer av triptaner och andas syre genom ansiktsmask i tjugo minuter. Det finns andra alternativ som intranasalt lidokain och ergotamin droger.
 
Förebyggande mediciner – Du kan bli föreskrivna förebyggande läkemedel för att korta längden på ett klusterhuvudvärk och minska smärtan. Alla klynghuvudvärkare bör ta förebyggande mediciner, såvida inte klyngperioden håller dem mindre än två veckor. Vissa läkemedel som används för att förhindra huvudvärk är litium, Divalproex sodium, prednison för kort kurs, verapamil och ergotamintartrat.
 
Kirurgi kan vara ett alternativ för personer med kronisk klusterhuvudvärk, som inte har hjälpts av standardbehandlingar, de flesta av förfarandena innebär att trigeminusnerven blockeras.
 
Alla dessa behandlingsalternativ bör användas under ledning av en läkare som har förtrogenhet att behandla klusterhuvudvärk. Med medicinering är det viktigt att följa etikettinstruktionerna noggrant tillsammans med din läkares råd.

Health Life Media Team

Lämna ett svar