Vad är åderförkalkning?

Last Updated on

 ateroskleros Ateroskleros är när artärerna härdar och blir smalare. Det här är så skadligt eftersom det långsamt blockerar risken för blodflöde.

Ateroskleros är vanligtvis orsaken till hjärtattacker , stroke och andra perifer vaskulära sjukdomar , vad kallas kardiovaskulära sjukdomar. Kardiovaskulär sjukdom är den första mördaren av människor i United Staes, mer än 800 000 dödsfall år 2005.

Vad orsakar åderförkalkning?

Arterier är blodkärl som transporterar blod från hjärtat till resten av kroppen. Artärerna är fodrade med celler som kallas endotelet, endotelet fungerar för att hålla artärerna tonade och släta, vilket kommer att hålla blodet flödande.

Enligt medicinska experter börjar ateroskleros med skada på endotelet som orsakas av rökning, högt kolesterol, högt blodtryck. Skadorna leder därefter till ökad plack.

När LDL eller dåligt kolesterol rör sig över det skadade endotelet, tränger kolesterolet in i kärlväggen. Detta orsakar att vita blodkroppar flyter för att smälta LDL. Över tiden blir ackumuleringen av kolesterol och celler plack över väggarna i artären.

Placka en blandning av kolesterolceller och skräp som skapar en utbuktning i artärväggen. Eftersom ateroskleros fortsätter att utvecklas blir klumpen större. När detta blir mer signifikant skapar det ett blockage i artären. Denna process fortsätter genom hela kroppen. Som ett resultat blir hjärtat i risk och risk för stroke och andra hälsoproblem.

Ateroskleros brukar inte skapa några symtom förrän mitten eller äldre ålder. Men som artären smalnar, blir det svårare och sönder blodflödet och kan börja orsaka smärta. Blockeringar kan bryta oväntat, vilket leder till att blodet går ihop i blodkärlen i artären vid brottsplatsen.

 ateroskleros-venen azvascular Läs också vad som orsakar CARDIOVASCULAR DISEASE

Ateroskleros och plackproblem

Plåtar från ateroskleros kan uppträda på olika sätt.

Plack stannar inom artärväggen. Plåten kan växa till en viss storlek och stannar eftersom placken dör inte blockerar flödet; det orsakar aldrig symtom.
Plack kan bygga på ett mycket långsamt kontrollerat sätt in i en blodflödesväg. Så småningom orsakar det massiva blockeringar, smärta på ansträngning i bröstet eller ben är ett vanligt symptom.
I akuta fall kan plack spricka utan varning, vilket gör att blod kan sticka i en artär. Det här är stroke i hjärnan och hjärtattacker när de förekommer i hjärtat .

Aterosklerotisk plaque orsakar tre olika typer av hjärt-kärlsjukdom.

 atherosclerosis2 Koronartärsjukdom : Detta sker när stabila plack inuti hjärtens artärer orsakar angina (bröstsmärta på grund av ansträngning) brister plack och blodproppar, vilket orsakar hjärtmuskeln att dö. Detta är känt som hjärtinfarkt eller hjärtinfarkt.

Cerebrovaskulär sjukdom. När artärer i hjärnan är skadade på grund av bristande plack, vilket leder till potentiellt permanent hjärnskada, kallas detta en stroke. Tempor blockeringar i artären kan orsaka övergående ischemiska atta cs (TIA); som varnar tecken på en stroke, men det finns ingen hjärnskada.
Periferartärsjukdom: Dessa sjukdomar orsakas av att blodkärlen sänks i benen på grund av plack som orsakar dålig cirkulation. Detta kommer att orsaka smärta från att gå och dålig sårläkning. Allvarlig sjukdom kan leda till amputationer.

Vem får ateroskleros?

Ateroskleros börjar tidigt. idag har ett stort antal asymptomatiska ungdomar bevis på åderförkalkning. En studie från 2011 av 262 uppseendeväckande hälsosamma människor visade att 52% hade någon ateroskleros. Ateroskleros förekommer hos 89% av personer som är äldre än 50 år. 17% av tonåringarna hade ateroskleros.

Inget av dessa personer har visat några symtom. Mycket få hade sämre inskränkning av sina artärer.Detta var en mycket tidig sjukdom, detekterbar vid ett visst test.
Om någon är 40 år och frisk, skulle han / hon ha en 50% chans att utveckla allvarlig ateroskleros under hans eller hennes livstid. Risken går upp som en åldrar. Majoriteten av vuxna över 60 år har någon form av åderförkalkning, men de får inte ha några symtom.

Den positiva nyheten är att dödsfallet från ateroskleros har minskat med 25% under de senaste 30 åren. detta beror på att människor lever bättre livsstil och förbättrar behandlingar.

 atherosclerosis4 Förebyggande av åderförkalkning.

Ateroskleros är en progressiv men förebyggbar sjukdom. Det finns nio riskfaktorer som orsakar 90% av alla hjärtattacker.

  • Abdominal fetma (“reservdäck”)
  • Rökning
  • Högt kolesterol
  • Högt blodtryck
  • Diabetes
  • Äter inte frukt och grönsaker
  • Spänning
  • Utövar inte regelbundet
  • Överdriven alkoholintag (mer än en drink för kvinnor, en eller två drycker för män, per dag)

Genom att ta en daglig åtgärd kan du förhindra sannolikheten för att få ateroskleros. Om du är våldsamma för högre risk – individer som haft stroke, hjärtinfarkt eller lider av angina, kan det vara viktigt att ta barnapirin dagligen. Aspirin hjälper till att förhindra att blodproppar bildas. Du bör fråga din läkare innan du tar daglig aspirin.

Aterosklerosbehandling
När en blockering har börjat i artären, är det normalt kvar där. Med medicinering och förändringar i din dagliga livsstil kan plack sakta eller sluta växa. Plåten kan krympa något med aggressiv behandling.

Livsstilsförändringar som minskar risken för ateroskleros kommer att sakta eller stoppa tillväxtprocessen. Med en hälsosam kost, motion och ingen rökning kommer livsstilsförändringar inte att avlägsna blockeringar, utan kommer att minska risken för hjärtinfarkt eller stroke.
Medicinering kan vara läkemedel eller högt kolesterol, och högt blodtryck kommer att sakta och kanske stoppa progressionen av ateroskleros, liksom lägre hjärtinfarktrisker och stroke.

Angiografi och Stenting
Hjärtkateterisering med angiografi av kransartärerna är den vanligaste angiografiska operationen som utförs. Med hjälp av ett tunt rör som sätts in i artären i benet eller armen, kan läkare få tillgång till sjuka artärer. Läkare kan se block på en levande röntgenskärm. Angioplastik (katetrar med ballongtips) och stenting kan öppna en blockerad artär. Sting hjälper till att minska symtomen. Det hindrar dock inte hjärtattacker i framtiden.
Bypass kirurgi – SUegrousn använder hälso blodkärl, vanligtvis i bröstet eller benet, för att kringgå segmentet blockerat av ateroskleros.

Dessa procedurer har alla risker med komplikationer. De är dock gjorda på personer med signifikanta symtom eller begränsningar från ateroskleros.

Health Life Media Team

Lämna ett svar