Vad är Acne: Symptom, Orsaker, Behandlingar och förebyggande

Last Updated on

 acne_stages_EN Acne är ett hudtillstånd som uppstår när dina hårsäckar stängs av med olja och döda hudceller. Acne uppträder vanligen flera delar av kroppen, inklusive ansikte, nacke, axlar och bröst. Effektbehandlingar är livskraftiga. Men akne kan vara beständig. Pimples och bumps läker långsammare när man börjar gå, andra verkar komma upp.
 
Acne är mest utbrett hos tonåringar, som rapporterade incidenter på 70 till 87 procent. Men yngre barn har allt fler fall av akne.
Beroende på graden av svårighetsgrad kan akne orsaka känslomässig nöd och ärr på huden. Ju snabbare du genomgår behandling, desto lägre risk för akne har varaktig fysisk och känslomässig skada.
Acne Symptom
 
Acne symptom kan variera beroende på svårighetsgraden av ditt tillstånd.


               

 1. Blackhead (öppna pluggade porer – oljan blir brun när den utsätts för luft.
 2.              

 3. Whiteheads är nära pluggade porer
 4.              

 5. Små röda, ömma stötar (papper)
 6.              

 7. Stora, tjocka och smärtsamma klumpar under hudens yta (knölar)
 8.              

 9. Pimples (pustler), som är poler med sina tips
 10.              

 11. Smärtsamma, pusfyllda klumpar under hudens yta (cystiska skador)

När ska du se en läkare:
 
Om rättsmedel inte fungerar, för att rensa upp din akne, se din primärvårdspersonal. Han eller hon kan ordinera starkare läkemedel. Om akne kvarstår eller är svår, eller kanske vill söka medicinsk behandling från en läkare som specialiserat sig på huden (hudläkare)
 
Livsmedels- och drogadministrationen har varningar av några populära Acne-rengöringsmedel, lotioner, geler och andra hudprodukter som kan ge upphov till en allvarlig reaktion. Denna typ av svar är ganska sällsynt, så du kommer inte att misstaga det med irritation, rodnad eller klåda där du använde medicinen.
 
Om du efter att ha använt en receptfri hudprodukt upplever du:

               

 • Andningssvårigheter
 •              

 • Stramhet i halsen
 •              

 • Matthet
 •              

 • Svullnad i ögon, läppar, tunga eller ansikte.

 acne-no-more-review-getting-rid-of-acne-scars-4-638 Orsaker till akne
 
Det finns fyra huvudfaktorer orsaker till akne:

               

 • Döda hudceller
 •              

 • Oljeproduktion
 •              

 • Bakterier
 •              

 • Täppt porer

Acne dyker upp i ansiktet, bröstet, nacken, ryggen och axlarna. Dessa delar av huden har huvuddelen av kroppens olja (talgkörtlar) Acne händer när hårsäckar blir fyllda med olja och döda hudceller.
 
Hårfolliklar är fästa på oljekörtlar. Dessa körtlar släpper ut en oljig substans (talg) för att smörja din hud och hår. Sebum reser sig typiskt längs håraxlarna och genom öppningen av hårsäckarna i ytan på huden.

               

 • När din kropp skapar ett överskott av talg och döda hudceller, byggs de två i hårsäckarna.De producerar en mjuk plugg, vilket skapar en miljö där bakterier kan växa. Om förtäppt porer blir infekterade med bakterier kan inflammation uppstå.

 •              

 • Den pluggade porerna kan återanvändas i follikelväggen för att bulla och producera en whitehead.Alternativt kan pluggen vara öppen mot utsidan och kan mörkas, vilket skapar en blackhead. En blackhead kan se ut som smuts fast i porerna. Poran är emellertid fylld med bakterier och olja, som blir brun när den utsätts för luften.

 •               Pimples är upptagna röda fläckar, inklusive ett vitt centrum som utvecklas när blockerade hårsäckar växer inflammerade eller infekterade bBlockeringar och inflammation som utvecklas djupt inne i hårsäckar producerar cystolik klumpar under ytan av huden.Andra porer i huden som är öppningen av svettkörtlarna påverkas inte typiskt av akne.
               

 • Faktorer som kan förvärra Acne – Androgener är hormoner som ökar hos pojkar och tjejer under puberteten eftersom de gör att talgkörtlarna förstoras och ger högre talg.Hormonella förändringar i samband med graviditet och användning av orala preventivmedel kan också påverka sebumproduktionen. En låg mängd androgener cirkulerar i kvinnors blod och kan förvärra akne.
  Vissa läkemedel Droger som Contenter kortikosteroider, androgener av litium kan förvärra akne.
  Dietstudier visar att särskilda kostfaktorer inkluderar mejeriprodukter och kolhydratrika livsmedel, såsom bagels, chips och bröd, vilket kan utlösa akne. Choklad har länge ansetts vara en källa för att göra akne värre. En elev på 14 män med akne tyder på att äta choklad var relaterad till en akneproduktion. Framtida studier behövs för att undersöka varför detta händer, eller om aknepatienter behöver särskilda kostbegränsningar.
  Stress kan göra akne värre.

 •              

 • acnefaser Acne-myter
 •              

 • Oljig mat Äta fet mat har liten eller ingen effekt på akne.Genom att arbeta i ett gräsbevuxet område, som ett kök med stekpannor, kan olja hålla fast vid huden och blockera hårsäckarna.

 •              

 • Smutsig hud, Acne är inte orsakad av smuts, faktum, att skura huden för hårt eller rensa med hårda tvål av kemikalier irriterar huden och kan göra akne värre.Även om det hjälper försiktigt att ta bort olja, död hud och andra ämnen.
  Kosmetiska förorsakar inte nödvändigtvis akne, speciellt om du använder oljfria sminkalternativ som inte blockerar porer (noncomedogenic) och avlägsnar smink regelbundet. Non -oily kosmetisk kan inte intensiv med effektiviteten av akne läkemedel.


Riskfaktorer
 
Riskfaktorer för akne är:

               

 • Hormonella förändringar – förändringar är vanliga hos tonåringar kvinnor och tjejer och personer som använder vissa mediciner, inklusive de som Contenter kortikosteroider androgener eller litium.
 •              

 • Genetisk historia har en roll i akne.Om båda föräldrarna hade akne, kommer du sannolikt att utveckla det också
 •              

 • Oljig oljig substans.Du kan utveckla akne där din hud kommer i kontakt med oljiga krämer, lotioner eller fett i ett arbetsområde, till exempel en restaurang eller ett kök med stekpannor.

 •              

 • Friktion eller tryck på huden, Detta kan orsakas av mobiltelefoner, hjälmar, täta färger, ryggsäckar eller telefoner
 •              

 • Stress – Detta orsakar inte akne, men om du kan se det kan det göra det värre.

cystic-acne akne behandlingar och medicinering
 
Du kan försöka ta över disken med icke-receptbelagda läkemedel om de inte löser din akne. Din läkare kan ordinera mer kraftmedicin eller terapi. Du kanske vill konsultera en hudläkare som kan hjälpa dig:

               

 • Contol och minska ytterligare akneutbrott
 •              

 • Undvik skador och ärrbildning på huden.
 •              

 • Kan ärren mindre synliga.

Akne mediciner arbetar genom att minska mängden olja din hud ger och påskynda hudcellsomsättningen, bekämpa bakterieinfektioner samt minska inflammation – vilket kan bidra till att förhindra ärrbildning. De flesta receptbelagda aknemedicineringarna får inte visa resultat för de första fyra till åtta veckorna; din hud kan också bli värre innan den börjar förbättra sig. Det kan till och med ta flera månader eller år för din akne att rensa helt upp.
 
De mediciner som din läkare rekommenderar kommer att bero på allvaret och typen av akne du har. Det kan vara något du applicerar direkt på huden som en aktuell medication eller tar oralt som ett piller. Ofta rekommenderar läkare en kombination av båda. Gravida kvinnor kommer sannolikt inte att kunna använda oralt receptbelagda läkemedel för akne.
 
Du bör fråga din läkare om risken och fördelarna med droger och behandling.
 
Topical Medications
 
Aktuella läkemedel fungerar mest effektivt när de appliceras på ren, torr hud cirka 15 minuter efter tvätt. Du kanske inte ser fördelarna med aktuella mediciner under de första veckorna. Dessutom kan du ha en viss hudirritation i början, med rodnad, torrhet och skalning.
 
Din läkare kan föreslå åtgärder för att minimera dessa biverkningar, inklusive gradvis ökning av dosen, eller avlägsnande av medicinen efter en kortare behandling eller övergång till ett annat läkemedel.
 
Det vanligaste aktuella receptbelagda läkemedlet för akne är följande:
 
Retinoider – Dessa är lotioner, geler och krämer. Retinoid läkemedel extraherade från vitamin A och inkluderar tazaroten (Tazorac, Avage), adapalen (Differin) OCH (Avita, Retin-A, andra). Applicera denna medicin tre gånger i veckan på kvällen, det dagliga som huden blir normaliserad för det. Det fungerar genom att förhindra hårsäckar från att plugga.
Antibiotika – arbete genom att döda överskott av hudbakterier och minska rodnad och svullnad under de första månaderna av antibiotikabehandling. Du kan behöva använda retinoider tillsammans med antibiotika, med antibiotika som appliceras på morgonen och retinoid på kvällen. Antibiotika kombineras ofta med bensoyl för att minska sannolikheten för att huden utvecklar resistens mot antibiotikans effekter. Några exempel är erytromycin med bensoylperoxid (bensamycin) och klindamycin kombinerat med bensoylperoxid (bensaclin, acanya. Duac)
Dapson eller zon – Detta är en gel som kombineras med en lokal retinoid för att vara mest effektiv. Sidoeffekter inkluderar hudens torrhet och rodnad.
 
e1c0f2aaa77b8291ad59e3a1bd8ebce2 Orala läkemedel
 
Antibiotika – För personer med måttlig till svår akne kan du behöva ta orala antibiotika för att bekämpa inflammation och minska bakterierna. Några vanliga orala antibiotiska val är tetracykliner såsom doxycyklin eller minocyklin.
 
Din läkare kan rekommendera avtagande antibiotikamedicin så snart du börjar med symtom för att förbättra eller det är uppenbart att de inte är långa, vilket vanligtvis är tre till fyra månader. Att minska doseringen bidrar till att förhindra resistens mot antibiotikumet genom att minimera onödig exponering för denna medicin under lång tid.
 
Du kommer sannolikt också att använda aktuell medicin tillsammans med orala antibiotika. Studier visar att användning av både topisk bensoylperoxid och orala antibiotika minskar risken för att utveckla antibiotikaresistens.
Antibiotika kan också orsaka biverkningar som yrsel och stör din mage. Dessa antibiotika tenderar att öka hudens solkänslighet. Detta kan orsaka tänder missfärgning i utvecklingen av avsluta tänder hos barn födda till kvinnor som tar tetracykliner medan de är gravida.
 
Blausen_0811_SkinPores Kombinera muntligt preventivmedel – Kombination av orala preventivmedel är användbara vid behandling av akne hos kvinnor och ungdomar. Food and Drug Administration (FDA) godkände tre läkemedel som kombinerar östrogen och progestin, Estrostep, Ortho Tri-Cyclen och Yaz)
 
De vanligaste biverkningarna är ömhet i bröstet, huvudvärk, illamående, genombrott och blödning. Allvarliga potentiella komplikationer inkluderar ökad risk för blodproppar.
 
worksAcneTherapy Anti-androgen agent Denna drogspironolakton (Aldactone) kan övervägas för ungdomar och kvinnor om oral antibiotika inte fungerar. Det verkar genom att hindra effekten av androgenhormoner i talgkörtlarna. Den möjliga bieffekten inkluderar smärtsamma perioder och bröst ömhet och kaliumreaktionen.
Isotretinoin – Är en medicin som reserveras för fall av den mest allvarliga akne. Isotretinoin (Sotret, Amenesteem och Claravis) är en kraftfull kombination för personer vars akne inte svarar på andra behandlingar.
 
Oral isotretinoin är mycket användbar. Det finns emellertid potentiella biverkningar som läkaren kommer att behöva övervaka noggrant med hos alla som behandlas med denna medicinering. De allvarligaste biverkningarna inkluderar ökad risk för depression och självmord, svåra fosterskador och ulcerös kolit.
På grund av Isotretinoins allvarliga risk och biverkningar måste kvinnor av reproduktiv ålder träna i ett FDA-godkänt övervakningsprogram för att få recept på läkemedlet.
 
terapier
 
Terapier kan föreslås i vissa fall med kombinationer med mediciner eller ensam.
 
Ljusterapi – Olika ljusbaserade terapier har testats med framgång. Men ytterligare studier behövs för att bestämma den ideala metoden, ljuskällan och doseringen. Ljusterapi riktar bakterierna till orsaken till akneinflammation. Vissa typer av ljusterapi utförs på ett läkarkontor. Blåljusbehandling kan uppnås hemma med handhållna enheter. De möjliga biverkningarna av ljusbehandling är tillfällig rodnad, känslighet mot solljus och smärta.
 
Kemisk skal – Denna procedur återupprepas, med flera tillämpningar av en kemisk lösning, såsom salicylsyra. Det är mots effektivt när det kombineras med andra aknebehandlingar, utom orala retinoider. Kemiska peeling rekommenderas inte för personer som tar orala retinoider blir hårdare. Denna behandling kan väsentligt irritera huden.
Kemiska skal kan orsaka tillfällig, svår skalning, blåsbildning, rodnad och långvarig missfärgning av huden.
 
Blackhead och Whitehead extraktion – Din trilogier kan använda speciella verktyg. Hatten kommer försiktigt att extrahera och ta bort svarta hudar och whiteheads som inte har klarat sig med aktuella mediciner. Denna teknik kan leda till ärrbildning.
Steroidinjektion – Nodulär och cystisk lesion kan behandlas genom att injicera en steroidmedicin direkt i dem. Detta ökar deras utseende utan att det behövs borttagning. Bieffekterna av tekniken innefattar uttunning av huden, lättare hud och uppträdde av ett litet blodkärl på behandlat område.
 
Behandling av akne ärr
 
Procedurer använder för att ta bort ärr som lämnas av akne inkluderar följande:
 
Mjuka vävnadspulver – Injektion av mjukpappersfyllmedel, som kollagen eller fett, under huden och in i indragna ärr kan fylla ut eller sträcka huden. Detta gör ärren mindre känns igen. Resultaten är tillfälliga, så du behöver repetera regelbundet. Biverkningar inkluderar tillfällig svullnad, blåmärken och rodnad.
Kemiska skalor, Hög styrka syra, appliceras på huden för att ta bort toppskiktet och minimera djupare ärr.
Dermabrasion – Denna procedur är vanligtvis reserverad för svårare ärrbildning. Det handlar om att sanda planerar källskiktet av huden med en roterande pensel. Denna hjälp blandar akneärr i den omgivande huden.
Laser resurfacing. Detta är ett förfarande för att återuppfylla huden som använder en laser för att förbättra utseendet på din hud.
Ljusterapi Speciella lasrar, pulserande ljuskällor och radiofrekventa enheter som inte skadar epidermis kan appliceras vid behandling av ärr. Dessa behandlingar är hjärtat av dermis och ger ny hud att bilda. Efter flera behandlingar kan akneår ses mindre märkbart. Denna behandling har kortare läkningstider än någon annan behandling. Du kan dock behöva upprepa proceduren oftare, och resultatet är inte lika effektivt.
Hudoperation. Med hjälp av ett mindre förfarande som beskrivs som punch excision, skär din läkare ut enskilda akne ärr och reparera hålet på ärrplatsen med stygn eller ett hudtransplantat.
 
Ändringar i livsstil
 
Du kan undvika eller kontrollera mild akne med receptfria läkemedel. Bra grundläggande hudvård och andra självhanteringsmetoder.

               

 • Tvätta problemområdet med mjuka rengöringsmedel Du bör använda dina händer för att tvätta ansiktet två gånger om dagen med mild tvål och varmt vatten.Om du utvecklar akne runt hårlinjen borde du schampo varje dag.

 •              

 • Undvik specifika produkter, till exempel ansiktsskrubb, astringents och mask, eftersom de tenderar att irritera huden vilket kan förvärra akne.Essvcive att titta på en skrubbning kan också irritera huden.

 •              

 • Du kan prova över akneprodukterna för att torka för mycket olja och börja peeling.Du bör leta efter produkter som canting bensoyl, resorcinol, svavel eller salicylsyra. Dessa kan ha initiala biverkningar, såsom torrhet, rodnad och skalning. FDA varnar för några populära icke-preskriptiva akne-lotioner, hudprodukter och rengöringsmedel.

 •              

 • Undvik irritation Du bör undvika oljiga, feta kosmetiska, frisyrprodukter, solskyddsmedel, aknehämmare, Us-vattenbaserade eller nonkomedogena produkter som inte kommer att utgöra irritation
 •              

 • Använd en oljefri fuktighet med solskyddsmedel.Ths sun kan förvärra acnes. Vissa mediciner kan göra dig mer mottaglig för solens strålar. Kontakta din läkare för rekommendationer.
  Titta på vad som berör din hud. Att ha på sig klara kläder och hattar kan vara problematisk, speciellt om din svettning, eftersom svettning och olja bidrar till akne.


Välj inte eller krama dina fläckar.Detta kan orsaka infektioner och ärrbildning.
 
Några alternativa läkemedel

               

 • Tea Tree Oil
 •              

 • Alpha hydroxysyra
 •              

 • Azelaic Acid
 •              

 • Bovint brosk
 •              

 • Zink
 •              

 • Grönt te extrakt
 •              

 • Aloe Vera
 •              

 • Brewer är jäst

Förebyggande av akne
 
När din akne förbättras kan du behöva behålla din aknemedicin eller behandling för att förhindra nya utbrott. Du kan också behöva använda aktuella mediciner eller akne utsatta områden i huden. Fortsätt ta orala preventivmedel eller delta i pågående ljusbehandling.
 
Du kan också få dessa akneförebyggande tips:

               

 • Var aknebenägna områden bara två gånger om dagen.Tvättning tar bort överflödig olja och död hud. För mycket tvätt kan irritera huden. Tvätta påverkade områden försiktigt.

 •              

 • Använd Acne Creams för att hjälpa till att torka överflödig olja.
 •              

 • Använd oljefri smink – Välj oljelös kosmetika som inte täpper till porer.
 •              

 • Ta bort smink innan du lägger dig.Att sova med kosmetika kan orsaka täppt porer.

 •              

 • Använd lyftkläder.Undvik snäva band, hjälmar, hattar, sportutrustning.

 •              

 • Visa efter ansträngda aktiviteter, Olja och svett kan leda till breakouts
 •              

 • Undvik att peka eller plocka på problemområden.

Health Life Media Team

Lämna ett svar