Min nagel är lös (Onycholysis)

Last Updated on

 Onycholysis är separationen av nageln från spikmatta. Det är typiskt en smärtfri separation och tenderar att vara ett vanligt problem. Onycholys kan vara en sång av hudsjukdom, infektion eller skada, men de flesta fallen ses hos kvinnor från långa naglar. Funktionen hos en nagel tjänar en hävarm, pryder nageln bort från huden och förhindrar läkning av små skador
 
Onycholys spontan separation av nagelplattan börjar vid den distala fria marginalen och processer. I onykolysen är nagelplattan förluster från de underliggande och laterala överraskande strukturerna. I färre fall börjar separeringen av nagelplattan vid den proximala spiken och sträcker sig till frikanten, som ofta är i naglar med psoriasis (benämnd onychomadesis). I sällsynta fall av onycholys är begränsad till naglarna laterala gränser.
 
Naglar som har onykolys är normalt fasta och uppvisar inte inflammatorisk reaktion. Onykolys är inte en sjukdom av njurnäringsnivåer. Missfärgning av naglar kan emellertid uppträda under nageln till följd av sekundär infektion. När onykolys uppstår kan en sameksistent jästinfektion misstänkas. Behandling av de primära och sekundära orsakerna till onykolys är kritisk för att förhindra att tillståndet blir sämre. Om onykolys lämnas obehandlad, kan svåra fall av onykolys resultera i nackebedsår.

Det är inte känt hur många fall av onycholys inträffar, eller om den etniska fördelningen av onykolys känd har det observerats äga rum i alla etniska grupper. Både män och kvinnor kan utveckla onykolys, även om kvinnor verkar producera mer av fall onycholysis än män. Människor i alla åldrar kan utveckla onykolys. Dock finns villkoret främst hos vuxna.
 
Onykolysbehandling
 
Behandling för onykolys kommer att variera och bero på svårighetsgraden. Att ta bort den predisponerade orsaken till onycholysen är den bästa behandlingen. Onycholys associerad med pso riasis eller eksem kan reagera på en midstrength topisk kortikosteroid. Pulserad färgbehandling av laser som hittades som en effektiv lösning av psoriasisinducerad onykolys i ett litet seriöst test, men mer forskning behövs. Psoralen plus ultraviolett A (PUVA) behandling har rapporterats fungera som en effektiv behandling av psoriasis onykolys. Patienterna bör dock säkerställa följande:


               

 • Undvik trauma på den drabbade nageln, håll nagelbädden torr
 •              

 • Undvik exponering för kontaktirritanter och fukt (kritisk)
 •              

 • Klip effektens del av nageln och håll naglarna korta
               

 • Använd lätta bomullshandskar under vinylhandskar för vått arbete

Intralesion kan krävas för personer med allvarligare psoriasis spikdystrofi.
Triamcinolon 2,5-5 mg / ml utspädd med normal saltlösning injiceras i proximal nagelveck var fjärde vecka i en serie på 4-6 sessioner.
Portalen spikmat över nagelmatrisen är den perfekta platsen för behandling av sjukdomar som börjar vid matrisen (psoriasis)
En 30-stiftsnål är tillräcklig för medicinsk leverans: en lokal bedövning kan användas för att minska smärta.
Förbättring bör börja efter den första serien; Fortsatt injektion beror på återkommande sjukdom.
För andra nagelförändringar som är förknippade med onycholys oljedroppar, psoriasis, distal onykolys, subungual hyperkeratos) är den bästa platsen för intralesional injektion nageln. Smärtan vid denna procedur kräver användning av anestesi. Detta problem kan böjas genom att injicera sidospikarna i ett försök att få medicin till det drabbade området.

Health Life Media Team

Lämna ett svar