klåda akne – hårbottenfollikulit

Last Updated on

Vad är hårbotten follikulit?
Hårbottenfollikulit är ett inflammatoriskt tillstånd som involverar hårsäckarna i hårbotten. Disken identifieras också som “Proprionibacterium folliculitis” eller “acne necrotica miliaris”.
 
Små, mycket kliande pustuler karaktäriserar hårbottenfollikulit i hårbotten, ofta svåra på den främre hårlinjen. Det kan finnas bara ett litet antal lesioner eller de kan vara mycket många. De är svåra att lämna ensamma på grund av klåda. De blir ofta en öm och crusted.
 
Vad orsakar hårbottenfollikulit?
Orsaken till hårbottenfollikulit är inte klart förstådd. Det anses normalt vara en inflammatorisk reaktion på hårfollikelkomponenterna, i huvudsak mikroorganismerna. Dessa inkluderar:
 
Bakterier (särskilt Cutibacterium acnes, men i allvarliga fall också
Gåsar (Malassezia arter)
Staphylococcus aureus)
Vad är behandlingen för hårbottenfollikulit?
Mites (Demodex folliculorum)
Hårbotten som påverkas av follikulit bör rengöras med ett mildt, normalt schampo så ofta som önskat. Antidandruffschampon inklusive antisvampmedel som ciklopirox eller ketokonazol är ibland användbara. Balsam kan användas om det behövs.
 
Följande mediciner kan vara fördelaktiga för hårbottenfollikulit:
 
Orala antihistaminer
Oral isotretinoin – långvarig behandling med lågdos kan krävas
Vad är akne necrotica?
Orala antibiotika, särskilt långsiktigt tetracyklin
Milda aktuella steroid lotioner eller krämer
Aktuella antibiotika, t.ex. fusidinsyragel, klindamycinlösning, erytromycinlösning
Acne necrotica är en mer kritisk form av hårbottenfollikulit också identifierad som “acne frontalis” eller “acne varioliformis”. I detta tillstånd blir större follikulära fläckar (papuler) inflammerade och utvecklar sedan svarta skorskor, slutligen lämnar permanenta poxliknande ärr. Acne necrotica kan påverka ansiktet, hårbotten eller andra områden.
 
Vad är perifolliculit capit abscedens et suffodiens?
Perifolliculit capit abscessens et suffodiens är också känd som “dissekera cellulit” eller follikulit eller “perifolliculit capit.”
 
Perifolliculit capit abscedens et suffodiens är en sällsynt och svår form av hårbottenfollikulit ibland förknippad med akne conglobata, hidradenit suppurativa och ryggradssjukdom (spondyloarthropati). Det drabbar oftast svarta vuxna män men kan sällan förekomma hos vita hudar, kvinnor och barn.
 
Stora knölar och cystor åtföljer mindre follikelpapper och pustler, från vilka purulent material kan uttryckas. Tillfälligt håravfall över skadorna resulterar så småningom i permanenta ärr och skaldiga fläckar.
 

Understanding Hair Loss


 
Perifolliculit capit abscessens et suffodiens tenderar att vara oskadlig för behandling. Svårighetsgraden kan minskas med iinjektionssystemiska steroider, dapson, oral isotretinoin, antibiotika. Komprimering av fluktuerende noduler har också rapporterats vara till nytta.
 
Behandling av hårbottenfolliklar
antibiotika
För att hantera bakteriell kontaminering kan ett aktuellt antibiotikum, såsom mupirocin eller ett oralt antibiotikum som meticillin, penicillin, dicloxacillin eller vancomycin betecknas. Enligt MayoClinic.com är Staphylococcus-bakterier mycket bytbara anpassningsbara till antibiotika, vilket ofta kräver starkare och mer toxiska läkemedel. Testning är enkelt att identifiera bakterier som orsakar att infektionen väljer det bästa c som kommer att vara mest effektivt.


               
 • Tetracyklin
 •              

 • Fusidinsyragel
 •              

 • Steroid krämer
 •              

 • Erytromycinlösning
 •              

 • Antihistaminer
 •              

 • Isotretinoin

Hemreparationer
Många experter föreslår att man använder en antibakteriell tvål eller schampo för follikulit i hårbotten. En varm kompress eller tvättduk över det påverkade området hjälper till att lugna, lindra obehaget och dränera pustlerna. En antibiotikamedicin som kan användas mot räkningen kan användas till smittad hud. För att behandla kliande hårbotten, använd en överklagande hydrokortisonkräme eller en havremjölbaserad lotion. Experst rekommenderar också en komprimering som omfattar en vit ättika lösning med 1 -1/3 koppar varmt vatten och en msk. Av vit ättika.

 
Livsstil Remedies
Förvara kamar och borstar steriliseras efter varje användning och bör inte delas. Om rakning är ett måste, rekommenderar vissa experter att använda en rakhyvel för att raka hårbotten i stället för ett blad och administrera en lugnande lotion efteråt. Det är absolut nödvändigt att inte dela handdukar eller ansiktsdukar och tvätta bra efter varje användning. Mössor och halsdukar ska tvättas efter varje slitage.
 
dränering
Om en hårfollikel blir allvarligt infekterad kan kokar eller karbonhinnor utvecklas. En koka är en smärtsam, svullen röd bult, fylld med pus. En klump av kokar är en karbunkel och orsakar en ännu djupare infektion. För att dränera, skapar läkaren ett litet snitt i koka eller karbunkel och gör att pus kan dräneras. Ett sterilt gasbind täcker dränering att fortsätta.

Health Life Media Team

Lämna ett svar