Hur man äter under Pregnacy

Last Updated on

 Graviditetsplatta Att äta hälsosamt under graviditeten är absolut nödvändigt för utvecklingen av en baby i fostret. Det är viktigt att se till att barnet får rätt näringsämnen med en balanserad kost. Utvecklingen av en bebis är hårt arbete på en kvinnas kropp, så det är viktigt att leverera kroppen med de bästa typerna av mat för att växa hälsosamt och utvecklas normalt.

Att äta en hälsosam och balanserad kost kan hindra följande:

 • Överdriven viktökning
 • Gestationsdiabetes
 • Sannolikheten att behöva föda en C-sektion
 • Infektioner i moderen
 • Anemi
 • Dålig helande
 • Barnets tidiga födelse
 • En låg födelsevikt för barnet

Äta för två personer

Det finns ingen hälsosam vikt för graviditeten, eftersom det kan variera beroende på kvinnan. Vissa allmänna riktlinjer kan följa.

Den genomsnittliga totala viktökning för en frisk kvinna under graviditeten är 25 till 35 pund.
Om en kvinna är överviktig bör hon bara få 10 till 20 pund under graviditeten, så att risken inte lindras till högre nivåer.
En underviktig kvinna som är gravid med tvillingar eller mer borde ha mellan 35 och 45 pund under graviditeten.

Du bör fråga din läkare hur mycket vikt du ska få under graviditeten för att förbli i ett hälsosamt område.

När folk säger att de äter för två, betyder det inte att äta dubbelt så mycket mat. Gravida kvinnor behöver bara cirka 300 extra kalorier om dagen. Den viktigaste delen är vilken typ av kalorier du äter.

Att äta skräpmat och godis, kommer att tillföra kalorier till din kost utan att ge de korrekta näringsämnena som är viktiga för barnets utveckling.

I det här fallet börjar barnet ta de kritiska vitaminerna och mineralerna som det behöver från moderns kropp och moderns hälsa kommer att drabbas av att hon inte får de näringsämnen hon behöver. Mamman måste se upp för hennes hälsa såväl som barnets hälsa.

Istället för att äta skräpmat borde moderen välja mat som är:

 • Lågt i fett
 • Hög i protein
  Lågt i socker och kolhydrater (Socker ger tomma kalorier)

Det finns andra näringsbehov för en växande baby.

Barnet behöver kalcium för att växa friskt
Järn hjälper barnets blodtillförsel och förhindrar att anemi utvecklas hos mamman.
Folsyra bidrar till att minska risken för Spina Bifida (vilket är oavslutad stängning av ryggraden) och andra fosterskador såsom anencefali, en defekt i hjärnan.

Vad borde en gravid mamma äta

Äta En tillräcklig diet med lämplig mängd näringsämnen och få minst 30 minuters kalorier per dag är viktigt för att upprätthålla en hälsosam graviditet.

Runt 1800 kalorier per dag under första trimestern
Cirka 2 200 kalorier per dag under andra trimestern
Cirka 2400 kalorier per dag under tredje trimestern

Kolhydrater – Brödkornspasta och ris
Ät 8-10 Serverar en dag, eftersom maten ger dig kolhydrater för att bli energi för din kropp och för att hjälpa till i barntillväxten. Ät helkorn och starka livsmedel med järn och folsyra

Vegetabiliska

Grönsaken är ett måste – Grönsaker ger mamma och baby med vitaminer A och C samt folsyra, järn och magnesium. Du borde äta mellan 4-5 portioner om dagen skulle vara en bra övning, med minst två med gröna bladgrönsaker.

Frukt
Att äta 3-4 portioner frukt per dag rekommenderas för vitaminerna A och C, fiber och kalium. Färska frukter är bättre än frysta konserverade frukter. Undvik juice med tillsatt socker eller sötningsmedel, äta växter av citronfrukter, bär och meloner av C-vitamin.

Mejeriprodukter som mjölk yoghurt och ost ska ätas tre portioner om dagen.Mejeriprodukter erbjuder en utmärkt källa till kalcium, fosfor och protein. Men var försiktig med att begränsa kalorier och kolesterolintag och välja icke-fettiga mejeriprodukter.

Proteinmat s som ägg, nötter, köttfågel, fisk och torra bönor kan ätas tre gånger om dagen. Dessa livsmedel ger vitamin B, protein, zink och järn.

Fetter och oljor

En gravid mamma måste också ha lite fett i sin diet från barnet. Fetter erbjuder långsiktiga fördelar som energi, som varje barn behöver för tillväxt och hjärnutveckling.
Kvinnor med särskilda behov dieter bör planera sina måltider noggrant för att säkerställa att få alla sina näringsbehov. Du bör kontakta en dietist speciellt om du har speciella dieter som laktosintoleranta, glutenfria, vegetariska eller veganska restriktioner.

Vätskor och vitaminer

Gravida kvinnor borde dricka mycket vätskor. Försök att undvika socker och koffein drycker. Du bör fråga din läkare hur mycket vätska du ska dricka varje dag.

Prenatala vitaminer är också en bra idé att se till att du får de vitaminer och mineraler som är nödvändiga under graviditeten. Din läkare kan ge dig recept på vitaminer, men du kan också få dem över disken.

Food Cravings

En viss orsak kan inte förklara matbehov. Många gravida kvinnor har längtan efter speciell mat. Det kan på grund av hormonella skift, men de bleknar ofta efter de första tre månaderna av graviditeten.
Så länge du får alla näringsämnen och mineraler som behövs för dig och barnet, är det helt bra att ha matbehov då och då.

Det fanns tillfällen när kvinnor kan ha ett begär för saker som inte är mat, som smuts, lera eller ischips. Detta kallas Pica och kan bero på för lite järn i blodet. Om du har dessa typer av begär, låt din läkare veta.

Health Life Media Team

Lämna ett svar