Hudkräft & Melanom: Orsaker, Symptom, Behandling

Last Updated on

hud-neoplasm-jämförelse Hudcancer är onormal tillväxt av hudceller, utvecklas ofta på huden utsatt för solen. Men denna vanliga form av cancer kan också förekomma i hudens område som män bor i solljus.
 
Det finns tre primära klassificeringar av hudcancer – basalcellkarcinom, plättcell, karcinom och melanom.
 
Du kan minska risken för hudcancer genom att begränsa exponeringen för ultraviolett (UV) strålning. Kontrollera din hud från ovanliga förändringar; Detta kan hjälpa dig att upptäcka hudcancer i de tidigaste stadierna. Den första upptäckten av hudcancer ger dig den högsta chansen att lyckas med behandling av hudcancer.
 

 
Var utvecklar hudcancer
Hudcancer börjar främst i områden med solskyddad hud, inklusive ansikte, läppar, nacke, bröst, öron, armar, händer och benen på en kvinna. Det kan dock också utvecklas på områden som sällan ser dagens ljus, som dina palmer, under naglarna, tånaglarna och ditt könsdel.
 
Hudcancer påverkar människor i alla hudtoner, inklusive de med mörkare hudtoner. När melanom händer hos personer med mörka hudtoner. Det är mer sannolikt att det uppträder i ett område som inte regelbundet avslöjas för solen, till exempel handflatens handflator eller fotsålar.
 
Basalcellkarcinom tecken och symtom
 
Basalcellkarcinom uppträder vanligen i det solinsponerade området av din kropp, som din nacke eller ansikte.
 
Basalcellkarcinom kan visas som:


               

 • En platt köttfärgad eller brun billiknande skada
 •              

 • En pärl eller vaxaktig bump

Kreativa celler karcinom tecken och symtom
 
Oftast förekommer plavocellkarcinom på de solinsponerade områdena i din kropp, till exempel dina ansikte öron och händer. Människor med mörk hud är mer benägna att utveckla plättcellscancer på områden som inte ofta utsätts för sol.
 
Squamouscellkarcinom kan uppträda som:
En platt lesion med en scaly crusted yta
 
Melanomskyltar och symtom
 
Melanom kan utvecklas någonstans på din kropp. Men i normal hud eller en befintlig mol kan cancer växa. Melanom förekommer oftast i ansiktet eller på bagageutrymmet specifikt hos män. Hos kvinnor är denna typ av cancer oftast på underbenen. På både män och kvinnor kan melanom förekomma på hud som inte har utsatts för solen.
 
Melanom kan attackera människor med vilken hudton som helst. Hos personer med mörka hudtoner tenderar melanom att förekomma på handflatorna eller sålarna eller under naglarna eller tånaglarna.
Tecken på melanom inkluderar:

               

 • Stora bruna fläckar med mörka prickar
 •              

 • Små lesioner med oregelbunden bräda och del som visas rött, medan blå, blå-svart,
 •              

 • En mol som förändrar färgstorlek eller känner eller blöder.
 •              

 • Mörk spänning på dina palmsoler, tår, fingertoppar eller slemhinnor i näsan, munnen, vagina eller anus.

Tecken och symtom på mindre vanligt hudcancer
 
 EC3356125-001-0 Mindre vanliga typer av hudcancer inkluderar:

               

 • Kaposi sarkom – Denna sällsynta form av hudcancer uppträder i hudens blodkärl och orsakar lila eller röda fläckar på huden eller slemhinnan
 •              

 • Kaposi sarkom förekommer främst hos personer med nedsatt immunförsvar, till exempel personer med hiv / aids, samt personer som tar droger som undertrycker sin naturliga immunitet, som människor som har upplevt organtransplantationer.Andra personer med ökad risk för Kaposi sarkom inkluderar unga män som lever i Afrika eller äldre män i östeuropeiska judiska arv eller italienska.
 • Merkelcellkarcinom – Merkelcellkarcinom orsakar glänsande filmnudlar som förekommer på eller bara under huden och i hårsäckar.Merkel Cellkarcinom är ofta   på huvudet, halsen och stammen. Sebaceous körtelkarcinom.Detta är en sällsynt och aggressiv cancer som utvecklas i oljekörtlarna i huden. Sebaceous körtelkarcinom – uppträder regelbundet som hårda, smärtfria knölar – kan utveckla slitage. De flesta förekommer dock i ögonlocket, där detta kan misstas för ett annat ögonlocksproblem.

Orsakar hudcancer
 
Hudcancer uppstår när fel när fel (mutationer) inträffar i DNA från hudceller. Mutationerna orsakar att cellerna växer utom kontroll och bildar en massa cancerceller.
 
Celler som påverkas av cancer
 
Hudcancer börjar i toppskiktet – Huden.Epidermis är ett tunt skikt som skyddar huden cellerna   växer ständigt och skjuter.Epidermis består av tre olika typer av celler.
 
Squamous celler ligger strax under utytan som hudens inre foder.
Basalceller, utveckla nya hudceller, sitta nedanför skiktcellarna.
Melanocyter – producerar melaniner, pigmentet som ger huden sin normala färg finns i underdelen av din epidermis. Melanocyter skapar melanin när du är i solen för att skydda de djupare skikten i huden.
 
Placeringen av din hudcanceruppkomst bestämmer vilken typ av behandling dina behandlingsalternativ
 
Ultraviolett ljus och andra potentiella orsaker till hudcancer.
 
Mycket av skadorna på DNA i hudcancer i utlösning av ultraviolett UV-strålning som finns i solljus och ljuset som används i solarium. Solexponering förklarar inte varför hudcancer som utvecklas i huden, som normalt inte utsätts för solstrålning. Detta indikerar att det finns andra faktorer som bidrar till risken för hudcancer. Att vara utsatt för toxicitet och andra material kan försvaga immunsystemet. hud-neoplasm- comparison2
 
Riskfaktorer för hudcancer

 • Människor med rättvis hud – Hudcancer kan förekomma i någon hudfärg.Även om du har mindre pigment eller melanin i huden ger du mindre skydd mot den skada som UV-strålning kan orsaka.

 •              

 • Om du har rött eller blont hår och ljusa ögon, kan du fräscha och solbränna lätt; du är mycket mer benägna att bilda hudcancer än en person med mörkare pigmentering av huden.
 •              

 • Solbränna – med en eller flera solbränner som barn eller tonåring kan öka risken för att utveckla hudcancer som vuxen.Dessutom får solbränna som vuxen som orsakar öka risken.

 •              

 • Överdriven sol exponering – En person som tillbringar mycket tid i solen kan utveckla hudcancer, speciellt om solskyddsmedel eller kläder inte skyddar huden.Solning under lampor kan orsaka skada på huden för exponering för UV-strålning.

 •              

 • Soliga eller höghöjda klimat – Personer som lever i klimat med högre nivåer av solljus än människor som lever i kallare klimat, upplever ökad risk.Att bo i högre höjder, där det finns större solljus och strålning, exponerar dig för mer risk.

 •              

 • Moles – Människor som har mycket mol eller onormala mol som kallas dysplastisk nevi har ökad risk.De onormala molerna är mer benägna att bli cancerösa.

 •              

 • Precancerous skin lesions – Hudskador som också kallas aktinisk keratos kan öka risken för cancerframkallande.Precancerous hudtillväxt, som framträder scaly, grov och varierande i färg från mörkrosa till brun, i fläckar, kan spegla hudskador. Dessa kommer oftast att förekomma i ansiktet och huvudet på människor med rättvis hud.

 •               Familjemedlemmar eller syskon som har cancer kan öka risken

               

 • Personlig cancerhistoria – Om du tidigare haft cancer, har du högre risk att utveckla den igen.
 •              

 • Ett svagt immunförsvar – Människor som har ett immunförsvarsbrist riskerar att utveckla hudcancer.Människor som lever med HIV / Aid, och de som tar immunsuppressiva läkemedel, efter en organtransplantation
 •              

 • Exponering för strålning – Människor som fått strålbehandling för hudförhållanden som akne och eksem, särskilt basalcellkarcinom.
  Exponering för vissa ämnen – ämnen som arsenik.


Test och diagnostik för hudkräftor
 
Den första undersökningen tittar på huden. Din läkare kommer att titta på hudförändringarna, och testet kan utföras för att bekräfta en diagnos.
Hudbiopsi, avlägsnande av ett prov av den misstänkta huden för labtestning. En biopsi kommer att avgöra om du har cancer och vilken typ av hudcancer du har.
 
Fastställa omfattningen av hudcancer
 
Om din läkare identifierar att du har hudcancer, kan du behöva ett ytterligare test för att bestämma det stadium av hudcancer du har.
 
Eftersom ytliga hudcancer, som basalcellkarcinom sällan sprids, är en biopsi, som tar bort hela tillväxten, ofta det enda testet som behövs för att indikera det stadium av cancer du har. Om du har en stor squamous   cellkarcinom.Melanom eller Merkelcellkarcinom kan kräva mer test för att indikera graden av cancer.
 
Ytterligare test såsom bildtestning för att undersöka de närliggande lymfkörtlarna för tecken på cancer i ett förfarande för att avlägsna en närliggande lymfkörtel och testcancer via en sentinell lymfkörtelbiopsi.
 
Medicin använder de romerska siffrorna I till IV för att indikera tillståndet av cancer. Steg I är liten och begränsad till den ursprungliga platsen. Steg IV indikerar förskott cancer som har spridit sig till andra delar av kroppen.
 
Behandling och medicinering
 
Det finns flera behandlingsalternativ för hudcancer och förkreativa hudskador (aktiniska keratoser) som beror på lesionens typ, djup, storlek och plats. Små hudcancer som är begränsad till hudens yta kan inte kräva behandling utöver och initial hudbiopsi som tar bort hela tillväxten.
 
Några ytterligare behandlingsalternativ

               

 • Frysta – Din läkare kan förstöra aktinisk keratos och lite liten, tidig hudcancer genom att frysa det drabbade området med flytande kväve (kryokirurgi). De döda vävnaderna släcker när det tinas
 •              

 • Excisionsoperation – Denna behandling kan användas för hudcancer.Din läkare skär bort (excises) cancervävnaderna och den omgivande marginalen för frisk hud. En stor excision (avlägsnande av extra normal hudvävnad runt en tumör) kan rekommenderas ibland.

 •              

 • Mohs – Det här är ett förfarande för svårt att behandla hudcancer, återupprepande eller större hudcancer, vilket kan vara basal och squamouscellkarcinom.Det kan användas i områden där det är nödvändigt att överväga så mycket som huden som möjligt.
  Med Mohs-kirurgi kommer kirurgen att avlägsna hudtillväxten genom varje lager, undersöka varje lager under mikroberna tills det inte finns några fler abnorma celler kvar. Denna kurs gör det möjligt att ta bort scenarier av celler utan att ta en stor mängd omgivande frisk hud. hud-neoplasm-jämförelse3
 • Curettage och elektrodesiccation eller cryotherapy .När det mesta av den onormala tillväxten är borta kommer din läkare att skära bort lager av cancerceller med hjälp av ett cirkulärt blad (curet). En elektrisk nål kommer att förstöra alla kvarvarande cancerceller. I en variation av förfarandet kommer läkare att använda flytande kväve för att frysa basen och kanten av det behandlade området.


Dessa är enkla och snabba producerar som kan användas för att behandla tunna skivkörtelceller eller basceller.

               

 • Strålbehandling använder röntgenstrålar, kraftdrivna energi strålar för att eliminera cancerceller.Detta kan vara ett alternativ kan vara tillgängligt för cancer som inte helt avlägsnades under den första operationen.

 •              

 • Kemoterapi droger kan användas för att eliminera cancerceller.Cancer begränsat till det övre skiktet av huden kan behandlas med kräm eller lotion Contentande cancer mot cancer som kan placeras på huden. Systemisk kemoterapi kan hjälpa till att behandla hudcancer som sprider sig mot kroppens andra delar.

 •              

 • Fotodynamisk terapi – Denna behandling förstör hudcellerceller, i kombination med laserljus och strålar på ljuskänslig cancer.
  Biologisk terapi, bilokal terapi används i kroppens immunförsvar för att döda cancerceller.


Förebyggande

               

 • De flesta hudcancer kan förebyggas.Nedan följer några tips för att minska risken och förhindra hudcancer.

 •              

 • Undvik solen under mitten av dagen.I Nordamerika kan detta vara 10:00 till 16:00. Planera utomhusaktiviteter för andra tider på dagen, även när det är molnigt eller vintertid. UV-strålning uppstår året runt, med moln som erbjuder lite skydd. Undvik solbränna och solstrålar. Detta orsakar hudskador och ökar risken för att utveckla hudcancer. Sol exponering ackumulerad över tid kan orsaka hudcancer.

 •              

 • Använd solskyddsmedel året runt – se till att du inte filtrerar bort all skadlig UV-strålning, särskilt strålningen som leder till melanom.Du bredspektrum solskyddsmedel med en SPF eller minst 15.

 •              

 • Använd skyddskläder) Solskyddsmedel ger inte fullständigt skydd mot UV-strålar.Så täck din hud med mörkt, tätt slitna kläder Contenter dig armar och ben.

 •              

 • Undvik solarium, Det ljus som används i solarium sänder ut UV-strålar och kan öka risken för hudcancer.
 •              

 • Var medveten om solens sensibiliserande läkemedel, inklusive antibiotika kan göra huden mer känslig för solljus.

Be din läkare eller apotekspersonal om biverkningarna av något läkemedel du tar.
 
Kontrollera din hud regelbundet och rapportera förändringar till din läkare. Använd speglar på ansikts hals öron och hårbotten. Undersök bröstet och stammen och toppar och under armar och händer. Kontrollera dina ben och fötter samt sålen, mellanslag mellan dina tår, kontrollera ditt könsområde och mellan dig skinkor som hudcancer kan bildas i områden som inte utsätts för solen.

Health Life Media Team

Lämna ett svar