Högkreatinin, Hur sänker man deras nivåer

Last Updated on

Njursjukdomar eller muskelproblem kan höja kreatinin, men också en otillräcklig diet. Vet vilka livsmedel som hjälper dig att behålla dina nivåer och vad som ska undvikas för att skydda dina njurar.
Kreatinin njursvikt
Normala värden är mellan 0,7 och 1,3 mg / dl hos män och mellan 0,5 och 1,2 mg / dl hos vuxna kvinnor.

Kreatinin är en organisk substans som produceras som ett resultat av nedbrytningen av kreatin, en förening av musklerna. Deras närvaro är en del av musklernas metabolism och deras värden brukar vara stabila, men om deras blodnivåer stiger över det som anses vara normalt kan det vara ett tecken på njursjukdom, eftersom njurarna är ansvariga för att filtrera kreatinin, så att den utsöndras genom urinen.

Det angivna testet för att bestämma kreatininvärdena är blodprovet, vilket vanligtvis upprepas efter några månader. För att tolka resultaten, tar specialisten också hänsyn till typen av utfodring av patienten, vilket är en annan riskfaktor för att höja kreatinin, och om du tar näringstillskott eller droger som kan ändra deras nivåer.

Njur- eller muskelproblem, vissa livsmedel eller kosttillskott, överflödig fysisk träning eller förändringar i urinvägarna kan öka kreatininnivåerna.
Vissa symptom kan också indikera att en person har ett överskott av kreatinin, såsom:
Förändringar i urinen. Du kan variera sin färg, som blir rödaktig eller rosa, ökar urineringens frekvens eller upplever smärtsam urinering.Och om ökningen av kreatinin beror på allvarlig njurskada kan skum i urinen observeras.
Trötthet och huvudvärk.
Illamående, kräkningar eller brist på aptit.
Sprit på huden
Svullnad i fötter och händer
Viktminskning utan uppenbar anledning.
Vad är normala nivåer av kreatinin och varför är de förhöjda
Även om de kan variera från en individ till en annan beroende på aspekter som deras livsstil (idrottare, till exempel, tenderar att ha högre nivåer av kreatinin). De värden som anses vara normala är mellan 0,7 och 1,3 mg / dl hos vuxna av manlig kön, mellan 0,5 och 1,2 mg / dl för vuxna kvinnor och mellan 0,2 och 1 mg / dl vid ett barn .

Normala värden av kreatinin
Män – Mellan 0,7 och 1,3 mg / dl
Kvinnor – Mellan 0,5 och 1,2 mg / dl
Barn – Mellan 0,2 och 1 mg / dl
Förutom ett hälsoproblem i njurarna (njursvikt, infektioner, dåligt blodflöde, nefritisk kolik eller …) kan kreatinin ökas genom muskelsjukdomar (till exempel en lesion som orsakar nedbrytning av muskelfibrer, muskeldystrofi, rabdomyolys) , ett överflöd av fysisk träning eller förändringar i urinvägarna (såsom en obstruktion på grund av urinblåsor) som förhindrar att den elimineras korrekt.

Överskottet av kreatinin har också kopplats till sjukdomar som diabetes, autoimmuna sjukdomar (lupus, Goodpastures syndrom), gikt … Därför är det nödvändigt att ta reda på orsakerna till höga värdena för detta ämne och behandla dem för att återhämta sig friskt nivåer.

Hur man reducerar hög kreatinin med diet
De livsmedel som vi ingår i kosten kan också påverka höjningen av blodkreatinin, så att eliminera vissa och att tillföra andra till den dagliga kosten hjälper oss att behålla tillräckliga nivåer av kreatinin och därigenom skydda vår njurs hälsa.

Att introducera kostförändringar som de vi föreslår hjälper dig att sänka hög kreatinin:

Öka konsumtionen av frukt, grönsaker och färska grönsaker. Uppfyller rekommendationen att ta minst fem stycken eller ransatser varje dag.
Välj diuretisk mat som ananas, sparris, kronärtskockor eller lök.
Drick tillräckligt med vatten (mellan 1,5 och 2 liter om dagen). Det är sant att människor med njursjukdom inte kan dricka mycket vätskor, men bristen på vätskor och uttorkning ökar nivåerna av kreatinin i kroppen, så det är alltid nödvändigt att konsultera specialisten för att ange hur många vätskor som ska dricka.

Behandlingslösningar
Minska konsumtionen av proteiner, särskilt de från rött kött, eftersom det innehåller kreatin som omvandlas till kreatinin när den kokas.
I stället kan du välja magert kött, till exempel kyckling, kalkon eller kanin och vitfisk, vilket också ger dig protein.
Ät mer dietfibrer, som inte bara balanserar matsmältningssystemet, men hjälper också till att minska kreatininnivåerna. En studie som skrevs i European Journal of Clinical Nutrition avslöjade att dieter rik på fibrer bidrog till att minska kreatininnivåerna hos patienter med kroniskt njursvikt.
Minskar konsumtionen av mat som är rik på puriner, såsom baljväxter, organ kött, korv, skaldjur och bluefish.

Undvik att ta kosttillskott av kreatin, något som är helt kontraindicerat vid patienter med njureproblem.

Vissa medicinska växter hjälper till att förbättra njurfunktionen. Detta är fallet med hästslag, som kännetecknas av dess diuretiska och depurativa egenskaper, som förhindrar kvarhållande av vätskor och främjar eliminering av toxiner eller gräset, vilket också har liknande effekter och förhindrar urinvägsinfektion. , bland andra fördelar. Andra växter som kan hjälpa till att eliminera kreatinin är ginseng, maskros, kanel eller kamille. Innan du konsumerar dessa eller andra växter eller örter, kontakta en specialist om de är lämpliga för dig, eftersom de i vissa fall kan störa vissa mediciner.

Förutom att du följer en balanserad och hälsosam kost med ett tillräckligt med vätskeintag och minskar konsumtionen av alla produkter som ökar kreatininnivåerna är det viktigt att du behåller blodtrycket och blodsockernivån i rätt intervall och att träna regelbundet, men överdriv inte det, eftersom intensiv fysisk eller muskulär aktivitet också ökar kreatinin.

Health Life Media Team