Grunderna i matsmältningssystemet: Anatomi

Last Updated on

Matsmältningen är en komplex komposition av olika organ som arbetar tillsammans för att omvandla mat till de energi och näringsämnen som kroppen behöver fungera. Maten kommer att flöda genom ett långt rör inuti kroppen. Detta rör är känt som matsmältningskanalen eller kallas även mag-tarmkanalen (GI-trak). Mjölkkanalen börjar i munhålan och sträcker sig från svalget i matstrupen, magmuskeln, till tjocktarmen. Det finns också flera andra tilläggsorgan som hjälper kroppen att smälta mat, hur som helst mat passerar inte genom dessa organ. Tillbehör organ som hjälper matsmältningssystemet är dina tänder, tunga, salivary glans, lever, gallblåsan och bukspottkörteln. DigestiveSystem se organ alla arbetar tillsammans för att ge energi och näringsämnen till kroppen. Det finns sex huvudfunktioner som händer inom kroppens matsmältningssystem.


 1. Förtäring
 2. Utsöndring
 3. Blandning och rörelse
 4. Digestion
 5. Absorption
 6. Utsöndring

Mjölkets anatomi

Munnen

oral kavitet kors Matförtunning börjar i munnen, eller munhålan. Inuti munnen, med hjälp av tillbehörsorganet, såsom tunga, tänder och spottkörtlar, är maten först uppdelad. Tänderna kommer att börja hugga och bryta mat ner i mindre bitar, eftersom det fuktas av salvia, innan tungan och andra muskler trycker maten på struphuvudet.

 • Tänderna är 32 små, hårda organ som utvecklats längs sidans och främre kanter av munnen. Ätand består av benliknande substans som kallas dentin och täckt av ett lag av emalj, vilket är det hårdaste ämnet som finns i kroppen. Tänder är levande organ precis som andra delar av kroppen, de Contenter blodkärl som uppträder under dentin och mjuka regionen inre regionen av tanden, kallad massa. Tänder används för att skära och slipa mat i mindre bitar
 • Tungan är en muskel som ligger på den underlägsna delen av de flesta, bara bakre och mediala till tänderna. Dess lilla organ som består av olika par muskler som är täckta i ett tunt, stöttigt och hudskikt. På tungan är grova papiller som används för att gripa mat när det rör sig genom munnen. På ytan av tungan är smaklökar, som kommer att detektera smakmolekyler och ansluta till nerver som skickar smaksignaler till kli. Tungan driver mat till den bakre / bakre delen av munnen som ska sväljas.
 • Spyttkörtlarna omger munnen i 3 uppsättningar. Dessa är tilläggsorgan som producerar en vattenliknande utsöndring som kallas saliv. Salvia används för att fukta mat och hjälper dig att bryta ner kolhydrater esophagus
  . Kroppen använder saliv för smörjning av mat så att den kan baseras genom munnen, svampen i halsen.

Farynx eller hals

Svalget är rörformat som en tratt, som är ansluten till den bakre änden av munnen. Massorna av tuggad mat passerar genom struphuvudet från munnen till matstrupen. I luftvägarna passerar svampen genom luft från näshålan till struphuvudet och sedan lungorna. Eftersom struphuvudet har två olika funktioner, för luftvägarna och matsmältningssystemet, använder den epiglottis, vilket är flik som byter matväggen till matstrupen och luften till struphuvudet.

Esophagus, är muskulös rör som förbinder struphuvudet i magen i övre mag-tarmkanalen. Detta är var tuggad mat går längs dess längd. Vid den ojämnaste änden av matstrupen är muskulär ring som kallas esofageal sfinkteren, eller hjärtflekkern som stänger slutet av matstrupen och fäller maten i magen.

Magsäck

Magen är avrundad hallow muskelorgan som ligger på vänster sida av bukhålan, vilket är sämre än membranet. Det är mellan matstrupen och duodenum. Det inre skiktet i magen är full av skrynklig rugae, känd som magsveck, vilket gör att magen kan sträckas. Den genomsnittliga personstorleken är storleken på två nävar bredvid varandra. Magsorganet fungerar som förvaringsbehållare för mat så att kroppen kan ordentligt smälta den. Om människor inte hade st mage orage kapacitet i magen, vi skulle äta ständigt istället för bara några gånger om dagen. Magen har saltsyra, slem och matsmältning & amp; sanitiserande enzymer som fortsätter processen från munnen.

tunntarmen

Tarmtarmen är en tunn 10 meter lång rör som är ungefär en diameter av 1 tum, det är en del av det nedre magtarmkanalen. Det är dubbelt så lång som tjocktarmen. Den nedre tarmen ligger mindre än magen och tar upp mycket av bukhålan. Hela malltarmen rullas ihop som en slang, som vindar runt andra organ i bukhålan. Ett litet tunt membran som kallas mesenterytan sträcker sig från den bakre kroppsväggen till bukhålan för att hålla tarmarna på plats. Alla blodkärl, nerver och lymfatiska kärl går igenom mesenterin Tarmens inre yta är full av många veck och åsar, dessa veck används för att maximera uppmätningen av mat och absorberar näringsämnen. När maten lämnar tarmarna , 90% av alla näringsämnen har extraherats.

Lever och gallblåsa

Levern ligger på höger om magen och sämre än membranet och överlägsen tunntarmen. Levern är ett trianglarformat tillbehörsorgan. Den vikter omkring 3 pund och är det näst största organet i kroppen. Trots att levern gör många jobb i kroppen, hanterar: metabolism, immunförsvar, lagring av näringsämnen, är det viktigast att hjälpa dig att smälta mat och producera gall och utsöndring i tunntarmen. Gallblåsan är ett litet, päronformat organ som ligger bakom levern. Det är ungefär 3 liverpan tum i längd och 1,5 tum i bredd. Det används för att återvinna överskott gall från tunntarmen kan användas för senare smältning av feta livsmedel i tarmarnas tolvfingertarm.

Pancreas

Bukspottkörteln är en stor körtel som är sämre och bakom magen och ca 6 tum lång. Den är formad som en klumpig orm, Den sätter sig i övre buken. Det finns två körtlar i bukspottkörteln: Den första är en matsmältningsexokrin körtel och en hormonproducerande endokrin körtel. Den andra är exokrin körtel, som utsöndrar enzymer för att bryta färdiga proteiner lipider och kolhydrater i nukleinsyror i livsmedel.

Stortarmen

Tarmtarmen handlar om en 5 fot lång, 2 1/2 tum tjock diameter, rör. Den ligger underlägsen magen och vindar runt tarmens överlägsen och laterala kant. Inuti tarmväggen är glatt muskelväv som kontraherar och slappnar av för att flytta mat och slösa ur kroppen. Tarmarna kommer att absorbera vatten, som har symbiotiska bakterier, som bryter ner avfall och extraherar små mängder näringsämnen. Tarmen omvandlar mat till avföring, det tar ut vitaminer som produceras av tarmbakterier. Avfallet i tjocktarmen lämnar genom anala kanalen.

Health Life Media Team

Lämna ett svar