Förståelse av gikt (Gouty Arthritis): Symptom, Orsaker, Behandling

Last Updated on

gigt-diag-opt Gikt är en vanlig typ av artrit. Det kan bli plötsligt brännande, svullnad, stelhet i fogen, vanligtvis vid storåen. Den exakta orsaken till hyperurikemi ibland är inte känd, även om ärftliga faktorer (gener) verkar spela en roll. Dessa attacker kan återkomma om och om igen, såvida inte gikt behandlas. Med tiden kan de skada dina senor, leder och annan vävnad. Gikt uppträder oftast hos män.
 
Gikt orsakas av att ha för mycket urinsyra i blodet. För det mesta är det inte skadligt att ha urinsyra. Många människor med höga nivåer av urinsyra i blodet lider aldrig av gikt. Men när urinsyrahalten i ditt blod är för hög kan urinsyran bilda hårda kristaller i dina leder.
 
Ther är en högre risk att utvecklas om du är överviktig, äter för mycket kött och fisk med högpurinkemikalier eller dricker för mycket. Vissa läkemedel som piller (diuretika) kan också ge på gikt.
 
Det vanligaste tecknet på gikt är nattattacker av svullnad, rodnad, ömhet och skarp smärta i din storå. Du kan också få giktattacker i dina leder, knän, fotled och fot. Dessa attacker kan vara i några dagar eller flera veckor innan smärtan går. En annan giktincident kan hända i månader eller år.
 
gout-diag-opt2 Även efter att gikt är borta, är det en bra idé att du ska se din läkare. Det kan finnas en uppbyggnad av urinsyra som kan leda till en annan giktangrepp och ändå påverka lederna.
 
Din läkare kan ställa frågor om dina symtom och göra en fysisk undersökning. Läkaren kan också begära ett prov för vätska från leden för att leta efter urinsyrakristaller. Ett vätskeprov är det bästa sättet att testa på gikt. Din läkare kan också göra ett blodprov för att mäta urinsyrahalten.
För att stoppa gikt kan din läkare ge dig ett kort av kortikosteroider eller förskriva en stor daglig dos av en eller flera läkemedel. Doserna blir mindre eftersom symtomen går eftersom dina symtom avtar. Relief bildar en giktattack börjar ofta inom 24 timmar om du snabbt börjar behandlingen.
 
För att lindra smärtan under en giktangrepp börjar resten av leden att göra ont. Att ta ett läkemedel som ibuprofen eller annan antiinflammatorisk medicin kan hjälpa till med smärtan. Du ska inte ta aspirin. Det kan göra gikt värre genom att öka urinsyrehalten i blodet.
 
Din läkare kan ordinera dig medicin för att minska urinsyran i vårt blod och förhindra framtida attacker.
 
Din kost kommer att spela en stor del för att hantera din gikt. Ät måttliga mängder av en hälsosam blandning av mat för att kontrollera din vikt och få de näringsämnen du behöver. Begränsa daglig intag av kött, skaldjur, alkohol och speciellt öl. Dricks mycket vatten och vätskor
 
Ofta kan gikt blossa upp utan någon uppenbar anledning. Det kan dock utlösas av följande:
 
Remedies For Gout Gikt kan relateras till kost och kroppsvikt, vara överviktig och ha för många högpurinmat och överdriven alkohol
Regelbunden användning av läkemedel som ökar intaget av urinsyrakoncentration, såsom niacin och aspirin, och användning av mediciner som minskar mängden salt och vatten.
Större sjukdom eller vissa medicinska tillstånd, så snabb viktminskning och högt blodtryck
Kirurgi
Ett sällsynt tillstånd som ger höga nivåer av urinsyra i blodet. Människor med Kelly-Seegmiller syndrom eller Lesch-Nyhan har en del eller fullständig brist på enzymet som hjälper till att kontrollera urinsyrahalten.
 
Gikt Symptom
 
Värmesmärta, svullnad och extrema tendersou i leden – Detta symptom kallas podagra. Smärtan börjar ofta under natten. Det kan bli sämre snabbt i timmar och vara så intensivt att det lätta trycket som ett ark är oacceptabelt.
Det kan vara mycket röd eller purpur hud runt den drabbade leden. Fogen kan verka infekterad. Skalning och klåda i huden runt den påverkade leden som gikt förbättras.
Gikt kan först framstå som nodulaturen (tophi) på armbågar, händer eller öron. Du får inte ha någon generell sysmptom av en giktattack.
 
 livsmedel för att förebygga gikt Gout Progression
 
Gikt utvecklas efter några års uppbyggnad av urinsyrakristaller i leder och mjukgöringsvävnader. En giktangrepp sker vanligtvis på natten, och den måttliga smärtan blir värst. En giktattack orsakar smärta och svullnad i inflammation i en enda ledd.
De flesta giktattacker slutar efter ungefär en vecka.
Milda attacker kan sluta efter flera timmar eller senast 1 till 2 dagar.
Dessa attacker är ofta feldiagnostiserad som sprain eller tendinit.
Svåra attacker kan ta upp till flera veckor, och ömhet kan vara upp till en månad.
Många människor har andra anfall av gikt inom sex månader till ett år efter deras första attacker. Om gikt är obehandlad, ökar frekvensen av attacker över tiden.
 
Den första fasen av gikt har höga nivåer av urinsyra i ditt blod, men det finns inga symtom. Urehalterna kan vara desamma, och du får aldrig ha symtom. Vissa människor kan ha njursten innan de har sin första attack av gikt.
Den andra urinsyrakristallen börjar bilda, vanligtvis i storågen, du är att ha giktattacker.Efter attacken   påverkningsfoget känns normalt.Tiden mellan attacker kan bli kortare. Dina senare attacker kan vara svårare, varar längre och involverar mer än en gemensam del.
Den tredje etappen, symtomen får aldrig gå iväg. De kan påverka mer än en gemensam del. Gritty noder som kallas tophi kan vara under din hud. Utan behandling kan tophi bildas i brosket i det yttre örat av vävnaderna runt leddet (Bursae, ligament och senor). Detta kan orsaka smärta, svullnad värme och rodnad. (inflammation)
 
Långtidsbehandling av gikt, som kan pågående (kronisk) påverkar mer än en ledd. Ta läkemedel som din läkare ordinerar för smärta. Vidta åtgärder för att minska risken för framtida attacker.
Tala med din läkare om rätt behandling och medicinering.
Ta långvarig medicin.
Urikosuriska medel
Läkemedel som kallas xantinoxidashämmare
 
kolkicin
 
Pegloticase (Krystexxa). Detta läkemedel är för gikt som har pågått länge och har inte svarat på annan behandling,

Health Life Media Team

Lämna ett svar