Förstå osteoartrit

Last Updated on

 OA Det finns ett par olika typer av artrit Reumatoid artrit och osteoartrit den artrit som vi kommer att täcka i denna artikel är artros (OA). Artros är den vanligaste formen av artrit; det påverkar över 27 miljoner amerikaner. Osteoartrit kallas “wear & amp; tår “artrit. OA inträffar över tiden, varigenom brosket i kroppsförbandet börjar brytas ned. Vanligtvis händer detta i knän, höfter, armbågar, handled, axlar, ankles ryggrad samt händer och fingrar. Du kan troligen hitta OA i leder med en historia av stress eller skada.

De är flera symptom på artros

OA sker långsamt över tiden. Många människor upplever gemensamma värk som har smärta efter att ha tränat eller engagerat i någon tid av fysisk aktivitet. Under sjukdomsprogressionen kommer en person sannolikt att uppleva flera av dessa symtom.

  • Gemensam smärta
  • Joints upplever svullnad och ömhet.
  • Styvhet efter perioder med inaktivitet, som att sova eller sitta.
  • Fläckar eller uppblåstningar av smärta och inflammation som kan påverka ledningen som används.
  • Crepitus, som är en knäppande känsla eller ett ljud av benet mot ett annat ben när en speciell ledd används.

Vilka delar av kroppen påverkas av artros?

OA påverkar vanligtvis följande områden i kroppen:

Knäna: OA påverkar knäna på grund av att knäna är ansvariga för att bära kroppens vikt. Det finns mycket press på knäet. Om du har OA i knäet kan du falla i styvhet, svullnad och smärta med knäarnas leder, när du behöver gå, klättra eller gå upp från att sitta i en stol eller ut ur badkaret.

Höftarna: OA kommer att orsaka styvhet, smärta och svår handikapp i höften, eftersom höften stöder både kroppens vikt och möjliggör rörelsen i underdelen. När det påverkas med OA i höfterna kan du känna smärta i ljummen, inre lår eller knän. Detta leder ofta till svårt att komma runt, gå eller böja.

Fingrarna och händerna: OA påverkar vanligtvis det tummältsbaserade, människor kommer att uppleva värk, såväl som styvhet, domningar. Dessa symtom kan åtfölja Heberdens noder, vilka är små beniga knoppar som förekommer i fingrets ändar. Bocuhcard nodar visas också, som är samma som Herbrdens noder, men visas på fingrets mittfogar.

 Osteoartrit Ryggraden: OA i ryggraden kommer att generera styvhet och smärta i nedre rygg och nacke. Denna placering av OA kan orsaka förändringar i ryggraden som sätter press på nerver, dödar armarna och benen och får din kropp att försvaga.

De exakta orsakerna till OA vet inte riktigt ännu. Det är underförstått att upprepad användning av leder leder till naturlig “slitage”. OA kan utlösas av en skada också. Båda dessa fall kan orsaka att bruskbenet raderas bort. Detta kommer att ha flera konsekvenser för dina bens hälsa och din förmåga att enkelt flytta runt.

  • Benbrusk absorberar tryck och stötar så att kroppen kan röra sig enkelt.
  • Om brusket bryts ner, kan änden av benet tänka och fogen kommer att förlora den normala formen.
  • Ju mer brusk som bryts ner, ju högre är möjligheten att ben gnuggar tillsammans och orsakar smärta.

När den gemensamma vävnaden är skadad kan den frigöra substanser som kallas prostaglandin, vilket orsakar smärta och svullnad.

Det finns några faktorer som ökar din risk att utveckla OA:

Ålder är kanske den starkaste faktorn för att öka risken för OA, även om det förekommer fall av yngre vuxna som utvecklar OA, är dessa fall främst orsakade av gemensam skada.

Kön är en riskfaktor som påverkar dig baserat på ålder. Risken är högre för män före 45 års ålder för att utveckla OA och risken är högre för kvinnor efter 45 års ålder

Om du skadar eller överanvändar din kropp genom fysisk arbete eller sport, kan du troligen utveckla OA. En traumatisk skada på en ledd ökar din risk såväl som upprepade gånger med hjälp av en ledd.

Fetma kan öka din chans att utveckla artros eftersom den högre vikten ger ökat tryck på kroppskarterna att bära. Detta kommer att påverka knäet väsentligt, vilket är en viktig vägabärande ledd.

Om du fick ett gemensamt anpassningsförfarande. Såsom att ha en dislocated axel, höft eller dubbel ledd, eller bowlegs, är du mer sannolikt att utveckla OA i dina leder.

Dess också möjligt att ärva en defekt i de gener som är ansvariga för tillverkning av brosk i kroppen, detta kan vara en faktor som bidrar till en person som utvecklar OA.

Om du upplever smärta eller något av dessa symptom, bör du kontakta din läkare för att bestämma om du har artrit. Din läkare kommer att fråga dig om vilka symtom du har, när och hur du började uppleva dem. Din läkare kommer sannolikt att ge dig en fysisk tentamen för att kontrollera din allmänna hälsa och undersöka lederna som påverkas.

Test som Xrays kan också hjälpa din läkare att avgöra om du har reumatoid artrit (RA) eller OA. Röntgenstrålarna kommer att tas över tid för att hjälpa till att mäta progressionshastigheten för ledskador. X-strålar kommer också att visa bruskförlusten och extra benstillväxt eller bensporer. Efter testning, och din läkare är fortfarande osäker, kan du behöva en gemensam aspiration, där en infektion kan detekteras. Detta kräver att din läkare tar ut synovialvätska, vilket smörjer fogen, för att ytterligare undersöka vad som händer med fogen.

Health Life Media Team

Lämna ett svar