Förstå en Hip Replacement

Last Updated on

Medan du har en höftbytesprocedur extraherar kirurgen de nedbrutna delarna av höftledet och ersätter dem med komponenter som vanligtvis är gjorda av metall, keramik och mycket hård plast. Denna konstgjorda ledning (protes) hjälper till att minska smärta och förbättra funktionen.
 
Hip Replacement kallad total hip hiphypplasty, hip replacement kirurgi kan vara ett alternativ för dig om din höftsmärta hindrar dina dagliga aktiviteter och mer konventionella behandlingar har inte hjälpt eller inte längre är användbar. Artritskador är den vanligaste orsaken till en höftbyte.
 
Varför det är gjort
Villkor som kan avböja höftleden, som ibland kräver höftbytesoperation, inkluderar:
 
Artros. Osteoartrit skadar vanligen smidig brosk som täcker ändarna på benen och hjälper lederna att röra sig smidigt.
Reumatoid artrit. Producerad av ett immunsystem som är hyperaktivt genererar reumatoid artrit en typ av inflammation som kan förfallna brosk och ibland underliggande ben, vilket skapar skadade och missformade leder.
Osteonekros. Om det är dålig blodcirkulation i böjdelen av höftledet kan benet deformeras eller kollapsa.
Du kanske tänker på höftbyte om du får smärta på höften som:


               

 • Försvårar med rörelse som att vandra, även med en sockerrulle eller vandrare
 •              

 • Fortsätter, trots smärtstillande medicinering
 •              

 • Förhindrar att du sover
 •              

 • Påverkar din förmåga att gå upp eller ner trappor
 •              

 • Gör det svårt att stiga från sittande läge

Risker
Risker kopplade till höftbytesoperation kan innefatta:

               

 • Blodproppar. Klor kan utvecklas i dina benår efter det kirurgiska förfarandet.Detta kan vara riskabelt eftersom en del av en blodpropp kan riva ut och utvecklas till ditt hjärta, lunga eller i sällsynta fall din hjärna. Din läkare kan rekommendera blodförtunnande läkemedel för att minska risken.

 •              

 • Infektion.Infektioner kan dyka upp på den kirurgiska sidan av snittet och i den djupa vävnaden nära ditt nya höftimplantat. Flertalet infektioner hanteras med en dos antibiotika, men en allvarlig infektion nära din protes kan kräva ytterligare operation för att ta bort och ersätta den första protesen.

 •              

 • Fracture.Under operationen kan friska delar av höftledet bli skadade och spricka. Ibland är frakturerna så små att de läker på egen hand. Mer massiva frakturer kan emellertid kräva korrigering med stift, trådar och potentiella bentransplantat eller metallplattor.

 •              

 • förskjutningar.Vissa positioner kan tvinga bollen av din nya gemensamma ersättning för att lossna, särskilt under de första månaderna efter operationen. Om höften dislocates, kan din kirurg placera dig i en klämma för att hålla höften i exakt position. Om din höft fortsätter att förvandlas igen, behövs kirurgi ofta för att stabilisera det.

 •              

 • Ändra längden på ditt ben .Din kirurg utövar försiktighetsåtgärder för att undvika problemet, men ibland gör en ny höft ett ben längre eller kortare än det andra. Ibland produceras detta av en kontraster av muskler som omfattar höften. I detta fall kan gradvis och fortsatt sträckning och förstärkning av dessa muskler bidra till att korrigera denna felinriktning.

 •              

 • lossning .Även om denna komplikation är sällsynt med nyare implantat, kan din nya ledning inte växa fast fast i ditt ben eller kan lossna med tiden, vilket ger smärta i höften. Kirurgi kan behövas för att åtgärda problemet.

 •              

 • Kräv en andra höftbyte
  Din protetiska höftled kan i slutändan slita ut, så om du har höftbytesprocedur när du är ganska ung och aktiv kan du eventuellt behöva en andra höftbyte. Ändå gör nya material implantat längre, så en andra protes behövs inte,

Metal-touching-metallkomplikationer
De flesta artificiella höftfogarna har en polerad metall eller en keramisk boll som går in i en koppfodral som består av fast plast. Vissa äldre typer av proteser som används huvudsakligen under det senaste decenniet använder en legeringskoppfodring, som kan vara längre men kan orsaka andra problem. Metall-på-metall proteser är mer benägna att exponera metalljoner i ditt blodomlopp som kan orsaka inflammation och benosion. På grund av dessa problem används nu metall-på-metall proteser.
 
Hur du förbereder dig för kirurgi
Före operationen möter du din ortopedkirurg för en tentamen. Kirurgen kommer att:
 
Fråga om din medicinska historia och aktuella mediciner
Gör en kort allmän fysisk undersökning för att se till att du är frisk nog att genomgå operation
Undersök din höft, analysera rörelseområdet i din kropp och hälsan hos omgivande muskler
Begär blodprov, en röntgen och eventuellt en MR
Denna preoperativa utvärdering är en bra tid för dig att ställa frågor om förfarandet. Var noga med att ta reda på vilka läkemedel du ska undvika eller fortsätta ta veckan före operationen.
 

Vad du kan förvänta dig
 
Konstgjord höft
När du checkar in för din operation, blir du ombedd att ta bort kläderna och sätta på en sjukhusrock eller -klapp. Du kommer att ges antingen en generell bedövning eller ett ryggmärg, vilket döljer den nedre delen av din kropp.
 
Under förfarandet
Att utföra en höftbyte, din kirurg:
 
Gör ett snitt över framsidan eller sidan av höften genom hudens, fett-, muskel- och tendonsvävnadens veck
Avlägsnar skadat och sjukt ben och brosk, vilket lämnar hälsosamt ben intakt
Implanterar han protesuttaget i ditt bäckben, för att ersätta det skadade uttaget
Ersätter den runda bollen ovanför din lårben med protesbollen, som är fastsatt på en stam som placeras i lårbenet
Tekniker för höftbyte förändras och förbättras. Eftersom kirurger fortsätter att bilda mindre invasiva kirurgiska metoder, kan dessa tekniker minska rehabiliteringstiden och smärtan.
 

Joint Replacement Pain Management


 
Efter proceduren
Efter operationen kommer du att överföras till ett återhämtningsområde i flera timmar medan din anestesi slits av. Sjukhuspersonalen kommer att observera ditt medvetande, vakenhet, blodtrycksnivåer, smärta, puls, vakenhet eller komfortnivå och ditt behov av mediciner.
 
Förhindra blodproppar
Efter din procedur kommer du att ha ökad risk för blodproppar i benen. Rimliga åtgärder för att begränsa denna komplikation är:
 
Tidig rörelse. Du kommer att uppmanas att sitta upp och försöka gå med promenader eller kryckor snabbt efter operationen. Detta kommer sannolikt att uppstå samma dag som ditt kirurgiska ingrepp eller påföljande dag.
Tryckapplikation. Både under och efter operation kan du bära uppblåsbara luftmuffar eller elastiska kompressionstrumpor - jämförbar med en blodtrycksmanschett på dina ben. Trycket som utövas av de uppblåsta ärmarna hjälper till att hålla blodet ihop i benens ben, vilket minskar risken för att blodproppar kommer att utvecklas.
Blodförtunnande läkemedel. Din kirurg kan rekommendera en injicerad eller oralt blodförtunnare efter operationen. Baserat på hur snabbt du går, hur upptagen du är och din totala risk för blodproppar, kan du behöva blodtunna mediciner i flera veckor efter operationen.
 
Sjukgymnastik
En fysioterapeut kan hjälpa dig med några övningar som du kan göra på sjukhuset och hemma för att påskynda återhämtningen.
 
Övning bör vara en rutin för din dag för att återvinna användningen av dina muskler och leder. Din fysioterapeut ska ordna stärkande och rörelseövningar och hjälpa dig att lära dig hur man använder ett gånghjälpmedel, som kryckor, en sockerrulle eller en vandrare. När behandlingen fortskrider, ökar du vanligtvis den vikt du lägger på benet tills du kan gå utan hjälp.
 
Hemåterställning och uppföljning
Innan du lämnar sjukhuset kommer du och dina vårdgivare att få vägledning om behandling och vård av din ersatta höft. För en stadig övergång:
 
Ordna att ha en vän eller släkting förbereda några måltider för dig
Placera dagliga föremål på midjenivå, så du kan undvika att böja ner eller nå uppåt
Tänk på att göra några ändringar i ditt hem, till exempel att få en hissad toalettstol om du har en vanligtvis låg toalett
Sex till 12 veckor efter operationen har du en uppföljningsuppgörelse med din kirurg för att se till att din höft läker korrekt. Om rehabilitering fortsätter som planerat, återvänder de flesta till sin normala verksamhet vid denna tidpunkt - även om det är på ett begränsat sätt. Ytterligare återhämtning med ökande styrka uppträder ofta i sex till 12 månader.
 

What is Joint Pain and How to Fix it.


 
Resultat
Förvänta dig att din nya höftled ska minska smärtan du kände före operationen och förbättra rörelsen i din ledning. Men förvänta dig inte att du kan göra allt du gjorde innan din höft var i smärta. Effektiva aktiviteter - som att spela basket, springa eller tennis - kan vara för krävande på din artificiella gemensamma. Men i tid kan du kanske gå, simma, spela golf eller cykla bekvämt.

Health Life Media Team

Lämna ett svar