Dra en tand (Tandutvinning)

Last Updated on

 Att ha en tand som dras i vuxen ålder är ibland nödvändig .
 
Möjliga orsaker för att dra tänderna
Även om permanenta tänder förväntades vara en livstid, finns det några anledningar till att det kan krävas tanduttag. En vanlig orsak innebär en tand som är för allvarligt skadad, från trauma eller förfall, för att repareras. Andra orsaker är:
 
En full mun. Ibland tandläkare tänder redo munnen för ortodonti. Målet med ortodonti är att justera tänderna korrekt, vilket kanske inte är önskvärt om dina tänder är för stora för din mun. På samma sätt, om en tand inte kan bryta igenom tuggummiet (utbrott) eftersom det inte finns något utrymme i munnen för det, kan din tandläkare föreslå att du drar den.
 
Infektion. Om tandskada eller sönderfall sträcker sig till massan – i mitten av tänderna håller nerver och blodkärl – bakterier i munnen kan komma in i massan / köttet, vilket leder till infektion. Ofta kan detta korrigeras med rotkanalterapi (RCT), men om infektionen är så svår att antibiotika eller RCT inte botar det, kan extraktion behövas för att förhindra smittspridning.
 
Risk för infektion. Om ditt immunförsvar äventyras (till exempel om du får kemoterapi eller har en organtransplantation), kan risken för infektion hos en viss tand vara orsak till att du drar tanden.
 
Periodontal (Gum) sjukdom. Om parodontal sjukdom – en infektion i vävnaderna och benen som omger och stöder tänderna – har orsakat loss av tänderna kan det vara nödvändigt att dra tanden eller tänderna.
 
Vad man kan förvänta sig med utvinning av tand
Tandläkare och orala kirurger (tandläkare med specialiserad träning för att utföra operation) utför tanduttag. Innan du tar tanden, kommer din tandläkare att ge dig en injektion av en lokalbedövning för att döva det område där tanden kommer att tas bort. Om du har mer än en tand dras eller om en tand påverkas, kan din tandläkare använda en kraftfull allmänbedövning. Detta hämmar smärta i hela kroppen och får dig att sova genom den medicinska proceduren.
 
Om tand påverkas kommer tandläkaren att skära bort tuggummi och benvävnad som viklar tanden och sedan, med tångar, gripa tanden och långsamt rocka den fram och tillbaka för att frigöra den från käftbenet och ligamenten som håller den på plats. Ibland måste en hårddragen tand extraheras i bitar.

 
 När tanden har extraherats, en blodpropp bildas typiskt i uttaget. Tandläkaren kommer att sätta in en gasväv i sockeln och få dig att bita ner på den för att stänga av blödningen. Tider kan tandläkaren placera några stygn - vanligtvis självupplösande - för att stänga tuggummikanten över utvinningsstället.
 
Ibland löser blodproppen i fog eller hylsa loss och avslöjar benet i uttaget. Detta är ett smärtsamt tillstånd som beskrivs som ett torrt uttag. Om detta händer, kommer din tandläkare förmodligen att placera en lugnande täckning över kontakten i flera dagar för att skydda den som en ny blodpropp utvecklas.
 
Vad ska du veta om din tandläkare innan du drar en tand
Även om en tand är borttagen är den i allmänhet mycket säker, kan tandproceduren göra det möjligt för skadliga bakterier att komma in i blodomloppet. Gumvävnad är också i riskzonen för förorening och infektion. Om du har ett tillstånd som sätter dig i hög risk för att bilda en allvarlig infektion, kan du behöva ta antibiotika före och efter extraktionen. Innan du tar bort en tand, låt din tandläkare veta din omfattande medicinska historia, läkemedel och tillägg du använder, och om du har något av följande:


               

 • Skadade eller mänskliga hjärtklaffar
 •              

 • Medfödd hjärtfel
 •              

 • Krönika av bakteriell endokardit
 •              

 • Leversjukdom (cirros)
 •              

 • Nedsatt immunförsvar
 •              

 • Konstgjord gemensam, som en höftbyte
 •              

 • När du har drabbats av en tand
 •              

 • Efter utdraget skickar din tandläkare dig hem för att återhämta sig.Återhämtning tar i allmänhet några dagar. Följande kan hjälpa till att minimera obehag, minska risken för infektion och öka återhämtningen.


Ta smärtstillande medel som föreskrivs.
Bita fast men ömtåligt på gasväskan som är anpassad av din tandläkare för att minska blödningen och möjliggöra att en blodpropp bildas i tanduttaget. Justera gasväskor innan de blir mättade med blod. I annat fall behåll kudden på plats i tre till fyra timmar efter att tanden har tagits bort.
Applicera en ispåse till det påverkade området snabbt efter proceduren för att minska svullnaden. Applicera is i 10 minuter för några cykler.
Koppla av i minst 24 timmar efter extraktionen. Begränsa din rörelse och träna för nästa dag eller två.
Undvik att spyta och skölja kraftigt i 24 timmar efter tandavlägsnandet för att undvika att vätska som utvecklas i socket lossas.
Skölj med din mun efter 24 timmar med ett ämne av ounce varmt vatten och 1/2 tsk salt.
Drick inte av ett halm för de första 24 timmarna.
Rök inte alls och försök att undvika rök, vilket kan hindra läkning.
Ät mjuka livsmedel, såsom äppelmos, soppa, yoghurt eller pudding dagen efter extraktionen. Lägg långsamt fasta livsmedel till din kost när extraktionsstället läker.
När du ligger ner, vila huvudet med kuddar. Liggande platt kan förlänga blödningen.
Fortsätt att borsta och tandtråd tänderna och borsta tungan, se till att du undviker det område i munnen där tanden var platsen. Undvikande hjälper till att förhindra infektion från din tandtråd eller tandborste.
 
När ska du nå din tandläkare
Det är typiskt att känna lite smärta efter att anestesin slits av. I 24 timmar efter en dras tand, bör du också förvänta dig några inflammationer och fortsatta blödningar. Men om blödning eller smärta fortfarande är svår efter mer än fyra timmar efter din tanduttag, ska du ringa till din tandläkare. Du bör också diskutera din tandläkare om du stöter på något av följande:
 
Tecken på infektion, inklusive frossa och feber
Illamående eller kräkningar
Svullnad, rodnad eller extrem utsläpp från det drabbade området
Andnöd, hosta bröstsmärta eller svår illamående eller kräkningar
Den primära läkningstiden tar vanligen ungefär en till två veckor. Ytterligare ben- och tuggummivävnad växer in i gapet. Med tiden saknar du tand (eller tänder) skapar du emellertid de resterande tänderna för att flytta, vilket påverkar din bit och gör det svårt att tugga. Av den anledningen kan din tandläkare föreslå att du ersätter den saknade tand eller tänder med ett implantat, protes eller fast bro.

Health Life Media Team

Lämna ett svar