De Quervain’s Tenosynovitis

Last Updated on

 De Quervains tenosynovit artikulerade (Dih-Kwer-VAINS-ten-oh-sin-oh-VIE-tis) är ett hälsotillstånd som kan vara ganska smärtsamt – vilket påverkar senorna i tummen på din handled. Om du har de Quervains tenosynovit kommer det sannolikt att vara smärtsamt att vrida handleden, förstå något eller göra en näve.
 
Trots att den specifika orsaken till Quervains tenosynovit inte är helt förstådd, kan någon aktivitet som beror på repetitiv hand eller med rörelse – som att spela golf, skriva på en dator, reagera groddar, lyfta en bebis, göra det sämre.
 
Symtom
Symptom på Quervains tenosynovit består av följande:
 
Smärta i närheten av tummen
inflammation i närheten av tummen
Problem med att flytta din handled och tumme när du gör en uppgift som innefattar gripande eller klämande
En “smält” eller “stop-and-go” känsla i tummen när du flyttar den.
Om situationen kvarstår länge utan behandling, kan smärtan expandera ytterligare inom tummen, bakom underarmen eller båda. Med smidig gripning, klämning och andra rörelser i tummen och handleden ökar smärtan.

 
När ska jag se en läkare
Tala med din läkare om du ständigt har svårigheter med smärta eller funktion och du har redan försökt:
 
För att minska användningen / eller använd inte den berörda tummen
Använda kallpress till den skadade regionen
Ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, såsom ibuprofen, Motrin IB, Advil, Proprinal, andra och Aleve (naproxen)
 
Orsaker
Konstant överanvändning av din handled är regelbundet kopplad till Quervains tenosynovit.
 
Tendons är sladdliknande ledband som fäster muskel mot ben. När du klämmer fast, greppa, greppa, nypa eller vrida någonting i handen, glider två senor i handleden och nedre tummen vanligen i den lilla tunneln som förenar dem med tummen. Att upprepa en enstaka rörelse dag efter dag kan förvärra manteln som omger de två senorna, vilket ger förtjockning och inflammation som begränsar rörligheten.
 
Andra orsaker de Quervains tenosynovitform i tummen är:
Direkt trauma mot din handled eller sena; ärrvävnad och muskel kan begränsa rörelsen i senorna
Inflammatorisk artrit, såsom reumatoid artrit
 
Riskfaktorer
Riskfaktorer för Quervains tenosynovit inkluderar:
 
Ålder. Om du befinner dig inom åldern 30 och 50 år, har du större risk att utveckla Quervains tenosynovit än andra åldersgrupper, inklusive barn.
Kön. Villkoren är mer utbredd hos kvinnor.
Att vara gravid. Illamående kan vara kopplad till graviditet.
Barnomsorg. Lyft ditt barn upprepade gånger kräver att du använder dina tummar som stöd och kan också kopplas till villkoret.
Jobb eller hobbies som involverar upprepade hand- och handledsrörelser.
 

Understanding the Anatomy of the Hand


 
& Nbsp;
 
Komplikationer
Obehandlad de Quervains tenosynovit kan göra det svårt att använda din hand och handleds ordentligt och begränsa din handleds rörelseområde.
 
Test och diagnos
För att avgöra om Quervains tenosynovit har uppstått kommer din läkare att utvärdera din hand för att se om du uppvisar smärta när trycket används på tummen på handleden.
 
Din läkare kommer också att utföra ett Finkelstein-test, där du böjer tummen över handflatan och kollapsar resten av fingrarna ner över tummen. Sedan vrider du din handled mot ditt lillfinger. Om detta ger smärta på tummen på din handled har du eventuellt de Quervains tenosynovit.
 
Bildbehandling och grafiska tester, som röntgenstrålar, är vanligtvis inte nödvändiga för att diagnostisera Quervains tenosynovit.
 
Behandlingar och mediciner
Behandling av Quervains tenosynovit är inriktad på att minska inflammation, upprätthålla rörelse i tummen och stoppa återkommande.
 
Om du börjar behandling i början av din prognos ska dina symtom återhämta sig inom fyra till sex veckor. Om din Quervains tenosynovit börjar under graviditeten förväntas symtom sluta i slutet av graviditeten eller amningen.
 
Läkemedel
För att minska smärta och inflammation kan din läkare föreslå att du använder överklagande smärtstillande medel, såsom ibuprofen, Motrin IB, Advil, Proprinal, andra och Aleve (naproxen)
 
Din läkare kan också ordinera injektioner av kortikosteroidläkemedel i senskedjan för att sätta ner svullnad. Om behandling sker under de första sex månaderna av symptomen, återhämtar sig de flesta patienterna fullständigt efter kortikosteroidinjektioner, i många fall efter bara en injektion.
 
Terapi
Primär terapi av Quervains tenosynovit kan innefatta:
 
Stoppa rörelsen av tummen och handleden, håll dem raka med en spänn eller spjälk för att hjälpa till att stödja dina senor
Omfattande uppgift eller aktiviteter som kräver upprepade tumörrörelser så mycket som möjligt
Sluta klämma med tummen när du rullar din handled från sida till sida
Applicera is till den skadade regionen
Du kan också se en fysisk eller ergoterapeut. Dessa terapeuter kan analysera hur du använder din handled och ge förslag på hur man gör förändringar för att lindra stress på dina handleder. Din terapeut kan också informera dig om övningar för handleden, handen och armen för att stimulera dina muskler, minska smärta och minska sårirritation.
 
 kirurgi
 
Om din diagnos är mer allvarlig, kan din läkare rekommendera poliklinisk kirurgi. Kirurgi inkluderar ett förfarande där din läkare undersöker manteln som omsluter den drabbade senan eller senorna och öppnar sedan manteln för att frigöra spänningen så att dina senor kan glida fritt.
 
Din läkare kommer att tala med dig om hur du stärker, vilar och rehabiliterar din handled, hand och tumme efter operationen. En fysisk eller arbetsterapeut kan engagera dig efter operationen för att lära dig nya terapeutiska övningar och hjälpa dig att anpassa dig till din dagliga rutin för att förhindra framtida problem.
 
Livsstil och hemmetoder
Om du inte behöver kirurgi, är det viktigt att ta hand om ditt tillstånd och förhindra det:
 
Undvik upprepad rörelse av handleder.
Använd en stag eller skarv om det rekommenderas av din läkare.
Följ igenom med rekommenderade övningar.
Observera aktivitet som utlöser smärta, svullnad eller domningar i tummen och handleden bör undvikas. Dela dessa aktiviteter med din läkare så att han eller hon kan ordinera rättsmedel.
 
& Nbsp;

Health Life Media Team

Lämna ett svar