Hvad er cystisk fibrose

 Der er over 30.000 individer i USA og 70.000 over hele verden, der lider af cystisk fibrose (CF), Læger diagnosticerer omkring 1.000 nye tilfælde hvert år.
 
CF påvirker cellerne i kroppen, der gør sved, fordøjelsesvæsker og slim. Normalt er disse meget glatte og så systemer, som holder kroppen kørende glat. Men hvis du har CF, bliver de tykke og lim. Forårsager disse midler til sorte rør og kanaler i kroppen.
Mennesker med CF har kroniske og vedholdende lungeinfektioner, der gør det svært at trække vejret over tid.
 
Over tid ophobes slim i din luftveje; Dette gør vejrtrækning en kamp. Slimhinden fælder bakterier og fører til infektion. Det kan også forårsage alvorlig lungeskade som en cyste (væskefyldte sacs) og fibrose (arvæv). Sådan fik CF navnet.
 
Symptomer på CF
 
Folk med CF har flere symptomer, herunder;


                 

  • Meget Salty-tastende hud
  •              

  • Ikke-stop hoste, der til tider genererer slim
  •              

  • Hyppige lungeinfektioner, herunder bronkitis og lungebetændelse
  •              

  • Dårlig vækst eller vægtøgning på trods af en sund appetit
  •              

  • Wheezing eller åndenød
  •              

  • Hyppige fedtede eller pludselige afføring, vanskeligheder med afføring
  •              

  • Mandlig infertilitet

 Hvad forårsager cystisk fibrose ?
Det er ikke smitsomt; Det produceres af en afvigelse (ændring) inden for et enkelt gen, der er beskrevet som Cystic Fibrosis Transmembrane Conduction Regulator (CFTR, ). Dette styrer salt- og væskestrømmen ind og ud af dine celler.Hvis CFTR genet ikke virker som det skal, klæber glutinous slim op gennem hele kroppen.
For at få CF skal du modtage en muteret kopi af genet fra begge dine forældre.
Hvis du kun arver en kopi, vil du ikke udvise nogen symptomer, men du vil være bærer for sygdommen. Det tyder på, at du kan sende det til dit barn en dag.
Ca. 10 millioner amerikanere er CF-luftfartsselskaber. Hver gang to CF-bærere har en baby, er der en 25% (1 og 4) chance for, at deres baby vil blive født med Cystic Fibrosis. Der er en 50% chance for at barnet vil være en transportør, men ikke have CF. Der er en 25% chance for, at barnet ikke bærer CF-gen eller har CF.
 
Hvilke Deler af kroppen påvirker CF?
Lungen er ikke den eneste del af kroppen, der er påvirket af CF. CF påvirker også leveren, bugspytkirtlen, tyndtarmen, tyktarmen,
og nyrer, blære og reproduktive organer.
Personer med cystisk fibrose har større risiko for at udvikle lungeinfektion på grund af klæbende slim opbygge, skaber et miljø, hvor bakterier kan trives og vokse. Lung infektioner forårsages hovedsageligt af bakterier og har tendens til at være et meget alvorligt problem.

                 

  • Lever : Hvis rørene, der transporterer galde, bliver tilsluttet, Deres lever bliver betændt, og der opstår alvorlig ardannelse eller cirrose.
  •              

  • Bukspyttkjertel : Den tykke slim forårsaget af CF-blokkanaler i din bugspytkirtlen .Dette stopper fordøjelsesenzymer (proteiner, der nedbryder din mad) fra at nå din tarm; Som følge heraf har din krop en vanskelig tid at absorbere de næringsstoffer, det har brug for. Over tid kan dette også føre til diabetes.
    Tyndtarm – Siden nedbrydning af syreholdige fødevarer, der kommer fra maven, er svært, kan tarmens foring begynde at udbryde.
  • Tarmtarm : Tværskæringer (væsker) i maven kan gøre fæces meget tykke.Dette kan udløse blokeringer, i nogle tilfælde kan tarmene også begynde at folde ind på sig som et accordeon i lidelse kaldet intussusception.

  •              

  • Blære : Kronisk hoste svækker blære musklerne, Næsten 65 omen med CF lider af stressinkontinens. “Dette betyder at du lækker urin, når du nyser, hoster, griner eller forsøger at løfte noget. Selvom det er mere almindeligt hos kvinder, kan det forekomme hos mænd.

  •              

  • Nyrer: Nogle mennesker med CF får nyrer sten.Disse små, hårde mineralforekomster kan generere kvalme, opkastning og smerte. Hvis de ignoreres, kan de føre til en nyreinfektion.

  •              

  • Reproduktive organer : Overskydende slim påvirker fertiliteten hos både mænd og kvinder.De fleste mænd med CF har problemer med rørene, der transporterer deres sæd, eller hvad kaldes vasa differentia. Kvinder med CF har meget tykt cervikal slim, hvilket kan gøre det sværere for sæd at befrugte et æg.

  •              

  • Andre dele af kroppen: Cystisk fibrose kan også føre til udtynding af knogler eller osteoporose) og muskelsvaghed.Da CF opstår balancen af ​​mineraler i blodet, kan det også forårsage lavere blodtryk, træthed, hurtig hjertefrekvens og generel svaghed.


Behandlinger til cystisk fibrose:
Graden af ​​CF symptomer kan variere afhængigt af personen. Så det er vigtigt at have en behandlingsplan, der indeholder elementer, der er unikke for hver enkelt situation.
Folk med CG bør arbejde tæt sammen med deres medicinske udbydere og familier for at oprette personlige behandlingsplaner.
Kig til CF Foundation, som akkrediterer mere end 120 plejecentre, der er bemandet af dedikerede eksperter i CF for at hjælpe pleje af patienter gennem specialiseret sygdomsadministration.
 
Hver dag har personer med CF typisk en kombination af følgende terapier:

                 

  • Fjernelse af luftveje for at hjælpe med at løsne og fjerne det tykke slim, som kan opbygge i lungerne. Nogle luftvejsklareringsteknikker kan kræve en hjælp fra familie, venner eller respiratorisk terapeut.Mange mennesker med CF bruger en oppustelig vest, der bæres på brystet og vibrerer med høj puls for at hjælpe med at løsne og tynde slim.

  •              

  • Indåndede lægemidler til at åbne luftvejene eller tynde slimet.Disse er flydende stoffer, der er lavet i en tåge eller aerosol og indåndes gennem en forstøvning. Tese medicin omfatter antibiotika til bekæmpelse af lungebetændelse og terapier for at hjælpe luftvejene klare.

  •              

  • Pankreasenzymtilskudskapsel for at forbedre absorptionen af ​​vitale næringsstoffer.Disse kosttilskud tages med hvert måltid og de fleste snacks. Folk med CF vil normalt tage multivitaminer.


Selv om CF er en alvorlig tilstand, der kræver daglig pleje, har mange behandlinger for det været avanceret. Folk, der har CF, lever meget længere, end de bruger til og livskvaliteten er også forbedret.

Health Life Media Team

Skriv et svar